Resepi – Siakap Sweet Sour

Huhu..tgh2 xde keja ni, plus aku mcm ada kerajinan sket ni, aku nak simpan koleksi resepi2 aku jugak di sini. You know.. aku ni skang pelupa tahap gaban.. ari ni blaja.. ntah bulan depan blom tentu aku ingat! So, utk memudahkan kerja, aku jot down kat blog ni, so di lain masa,  mcm biasa boleh refer balek.

Ok, ari tuh my mil ajar aku masak siakap sweet sour. Sweet sour dia mmg marvellous abih! So, baik aku simpan baik2 resepi ni, kang nak tanya balek segan den. Hehe..

Siakap sweet sour (gambar courtesy of google image)

Bahan-bahan

Ikan ( Siakap, Bawal Hitam, Jenahak.. ape2 ikan yg rase nak makan)

Bawang besar ( dihiris mayang utk tumis & di hiris bulat utk hiasan)

Bawang Putih (3 ketul- ketuk dan hiris)

Halia (hiris halus + panjang2)

Cili Mesin ( sikit jer)

Tomato (hiris bulat)

Sayur-sayuran (couliflower, sweet bean, carrot, jagung, celery)

Sos tomato

Gula

Garam

Air tepung jagung

Cara2 Memasak

Ikan digoreng garing (garam + kunyit), letak tepi.

Tumis bawang putih, halia dan bwg besar. Sampai kekuningan + garing, masokkan cili mesin(sket jer , agak2..takmo pedas), dah garing masok sos tomato (byk sket), gula lebih sket, garam + pak aji (klu mahu), dah masak masok sayur2an dan hirisan bawang then masokkan bancuhan air tepung kanji jagung agak2  jgn terlalu pekat. Bila sayur dah hampir masak masokkkan tepong jagung. Masok tomato yg di hiris. Biarkan kuah mendidih sekejap. Then rasa, cukup rasa. Tutup api. Tuang kuah ke atas ikan yg di goreng tadi. Siap.

Pheh. Marvellous wa cakap sama lu.

Rayyan dah merengek tuh. It’s feeding time.

Okeh,  till later. Dadaaa……

One thought on “Resepi – Siakap Sweet Sour

  1. Tkasih share resepi ni…kak asha nak cuba besok…ikan siakap dah ade…ni dok cari resepi…jumpa kat sini so tkasih ye Senorita Violet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s