Senorita..finally, We went out for movies…

hye folks..

I am totally overwhelmed when he asked me out for movies. yeay! I’m too hunger for movies esp. Malay movies. Hey, jgn cakap aku kuno. I do LOVE Malay movies. serious neh! So, we went for midnight at the new GSC at the Dataran Pahlawan. Midnite movie tau. Dah kawen ni mestila nak tgk midnite. Dulu mane bleh babe..mampus kene marah ngan mak bapak aku. Nak tau ktorg tgk cite ape?

SUSUK

 Suke betol aku. The story line was good. I mean, aku pon tatau what was the jalan cerita and unpredictable. So, asyik dok tunggu2 ape jadi kat Ida Nerina aka Soraya or name glamer Suzana, and serious aku tak sangka yang Diana Rafar was also Soraya before dier pakai sosok keramat ituh. Tapi aku dgr sore ida nerina mcm pelik giler. Maybe diorg nak bagi effect, kater jerk penyanyi tp nyanyi haram mcm hantu. Aku tak tahan bile dier lepas cross jambatan, kan dier pantang tak leh cross air/sungai/laut..the moment dier cross..harusla muke dier tetibe meroyan. mcm cite ape ntah. aku dh tak ingat.  tp yg aku klakar rambut dier tetibe tukar mcm rambut david arumugam trimaa kaseeeyy tuh.. aduh duh…tergelak2 aku tgk. tp cite ni ade byk effectla jugak.. kire okla..lain dari yg lain.

Lepas tgk cite ni, tibe2 jerk aku terpikir..eh adekah celebrity sume memakan SOSOK..?? Klu ko bygkan..ko pakai susuk…tetibe ko terlupe ko tercross longkang kecik….mau tak meroyan org tgk ko!! muahaha..tetibe aku terbayang aku jadi mcm ida nerina tuh…ish..ish..nauzubillah..

Advertisements

Senorita…What happen?

Huhu. Dah lame tak mengupdate. Aku sungguh malas. Tadelah. Something happend on the past few weeks. and plus I’m damn fed-up dn system yg asyik slow je performance dier. Tatau mane lagi nak troubleshoot. Duh. Poning.Poning. Dah dua hari user asyik call and call, reported yg transaction very slow. One inventory or approval transaction take minutes to get completely posted. Aduhai. Aku carik network admin , then monitor satu2 instance, then tgk2 memory low. I/O readers rapidly increase. Pheh. Tolongla. Upgrade sket memory. Byk sgt system gune kat satu server. Adus.  Malas nak asyik angkat phone berdering2. Aku malas nak entertain, so aku just replied them, Yes, We are checking on it, we will inform you any update”  Last2..aku send out mail kat sumer user, nak down kan system. Baru diorg senyap. Huhu. Tade call and sonok aa diorg tuh..tade keje nak buat. Lepak2 pegi makan kat cafetaria. Huahua..suke suki jer aku.  Sampai ke petang, ktorg dok monitor system. Last sumer testing instance utk developer bos suruh downkan. Up yg live system jer. Ikotkan jerla.. Malas nak pikir, aku risau MRP ade problem jer dis week. Aduhai… konon2 wat risau. Muahahaha.. ~gelak jahat!

Dah aa..aku pening,, nak ambik angin……… chiaos.

Senorita…Wedding Pose

Hello folks,

Smalam aku dpt pic album from Abg Fadhil (Official Photog kat Perak), huhu..mood sungguh happy2. Gambar2 pon sgt2 marvellous.. Me likey likey. Oh me..looks sgt cantiikkss. Uhuh. Perasan Tak abih. Sape lagi nak puji, klu bukan diri sendiri. Boleh? Huhu. Anyway, aku malas nak update pics ni. Nnt later2 aku update. Aderla sikit2 ni.. Enjoyss..

 

 

Senorita..Get Well Soon to Ayah.

Senorita,

Ayah was admitted to the hospital yesterday due to the high blood pressure. I’m sure he is very tired after the kenduri. Ayah ke hulu ke hili mencari barang kenduri plus barang kedai yg selalu ditopup setiap hari. Plus Ayah mmg tak discipline makan ubat. Selalunya tak makan, bile pening dier datang baru nak carik ubat. Nah..skang dah kena masok spital. Kesian Ayah.. Anyway, the pressure went really high which reached to 220. And dier sengal kaki and tangan sebelah kanan. Sib baik Mak cepat2 bawak pegi Hospital. Klu tak Ayah maybe paralyze or stroke. Uhuk. Sedehnye. The moment aku dgr Ayah admitted. Aku tahan je. Masok je dalam keta , aku call adek aku kat Labuan. Lepas bgtau dia, I cried. Tak penah Ayah masok hospital. Macam2 aku pikir. Emo btol. Pastu aku teros bgtau Mr Shah. Aku nak balek kpg esok. Esok apply EL. Yeay, balek kpg.

Ayah, Moga Cepat2 sembuh.

Senorita..I miss my friends!

Salam..

Tibe2 aku windu mendengar hilai tawa kawan2 aku. Life after marriage takdela se-havoc dulu. Tak boleh sgt aku nak bersosial dgn kawan2. Melepak sakan smpi tetengah pagi buta. Aduhai. Hari ni satu hari aku malas buat keja tade mood.  Aku ingat nak buat warming house party, tp hari minggu takleh nak plan apa2. Kampung aku dekat, kampung Mr Shah pon dekat. Tp aku excusable lagi..sbb keluarga aku dok Perak. Nak tak nak, mestila balek menjenguk takpon balek membasuh baju. Aku ingat nak pi anta Dobi je.  Apela nak dikato.

Hari Ahad iaitu semalam, aku bangun se-awal 9.30am (walaupon takdela awal, tp bile dikira balek kepenatan aku smalm menunggu apek lambat smlm, awal la jugak kirenye!) aku bangun pon sbb mengingatkan janji aku dgn mak uda nak breakfast sesame kat bukit piatu. Tp apakan daya, kejut2 Mr Shah punya liat nak bangun. Siap2, pegi Melaka Sentral beli tiket pegi KL utk Mr Shah. Then headed to Bukit Piatu. Jam dah pukul 12pm. Aku dalam keta dah bebel sbb dh lambat pegi. Tp since dh janji pegi jugak, kire lunch meeting. Tapi sbb musabab aku membebel ialah kerana bila Mr Shah bgtau nenek is coming utk lunch meeting. Duh. Aku bagaikan ditelan mati mak diluah mati bapak.  BUkan apa nnt baru je duduk kejap kat umah Mak Uda, tak panas bontot ktorg terpaksa sibuk2 balek umah. Spt biase, Mr. Shah no komen.

Smpi Bukit Piatu, akibat terlalu lapar. Aku teros buat air coffee old town and makan roti. Made milk tea utk Mr Shah jugak. Makan2 roti sambil Didie tgh masak.  Makan2, borak2..tak lame after that Mr Shah ade panggilan.  Mr Shah bgtau mak on the way with nenek. Aduhai. Aku tatau nak ckp apa. Amek sometimes, borak2 sket. Baru ckp ngan mak uda, ktorg terpaksa balek.  Mak uda bekalkan ikan parang terutuk yg sodap! Then salam2, babai2..ktorg singgah beli ayamas dekat bukit baru. Beli seekor chicken black pepper buat tambahan lauk mak beli.  Then , on the way, mak dah call diorg dah smpi umah. aduhai. Matila ktorg baru je kat bukit baru. Traffic plak ari Ahad, tiba Batu Berendam ada small banjir. Demmit!!. Nenek dah tunggu. Aku dalam keta dah bebel2. Huhu. Jahat tol aku. Yerla, aku dh ckp awal2, klu tak takyah pegi umah mak uda. Takdela lambat sgt nnt. Ni org tua tuh menunggu kat luar panas2. Haiyo! Susah2 jadi menantu sulung.

Sampai2..teros salam nenek, mintak maaf lambat. Buat2 muka baik. Hehe. Apelagi, tugas membizi dimulakan..masak nasi, buat air, lap2 pinggang, and gelas utk lunch. Nasib baik bibik ikot. Klu tak kalut aku sorang2 buat kerja. Aku buat ayer, bibik tolong gorengkan telur dadar. Kak Gee beli lauk, Pari Asam Pedas, Sambal Ayam, hidang ayamas black pepper and telur dadar. cukupla tuh. We all took lunch together. After that, lepak2 kat atas sama Bibik ngan Kak Gee, borak2. Rupenye Bibik udah 3 kali kawen cerai tp suami last sekali meninggal masa bibik dh keje kat Malaysia. Tp jgn main2, bibik punya pacaran di Jakarta. Huhu. Lawak tol Bibik ni. Dia kawen umur 13 taun, time tuh belom period lagi. Waduh2 gi mana tuh bik. Skang anak dia umur 14 tahun sudah tunangan. Aduhai. Muda2 lagi kena pikul tanggungjawab. Scary duh!

Lepak2 borak, turun bawah, tgk Mak + Abah kemaskan stor makanan kitorg. Hadiah2 barang dapur Mak tolong kemaskan. Aduhai. Rase bersalah plak. Aku dok atas lepak2 tp diorg dok kemaskan umah. Aku naik atas, kemaskan baju2 masok dalam almari. Allocate ape yang patut. Bibik dah mula kopek cempedak utk dibuat cempedak goreng. Kemas2, turun bawah, minum petang.  Not long after that, sumer siap2 nak balek.  Then, rumahku tadi riuh, kembali sunyi. Akibat kemelekitan yang amat, aku mandi and after Maghrib we plan to go to Bukit Piatu to Umah Cik Ena nak pegi bayar duit rumah.  Dah sebulan rupanya. Get ready, tunggu Mr Shah solat. Then bertolak ke Bukit Piatu.  Lepak kejap umah Cik Ena, makan keledek goreng. Huhu..sodap! Bawak balek sket, siap dapat kunyit, garam and cili padi hasil tanaman kebun Pak Uda. Then we headed to Carrefour about 9.15pm since aku janji nak jumpa Shiela dekat sane. Ni my friend nak bagi wedding present tp dh berkurun tak dapek nak jumpe2 dier. Tot smlm let meet up, tp dier plak tak jadik..balek kpg ader hal. Next timela dear. Pegi Carrefour, round2 tgk barang2 then end up we bought Jug worth RM 13.90. Jug besar senang sket nak buat air. Klu tak asyik nak re-fill jer. Uhuh. Balek umah around 10.30pm. Mr Shah not very well. Got flu plak. So prepare supper for him utk makan ubat. Then, aku iron baju. Kol 1a.m baru boleh tido. Waa..aku sungguh kepenatan. ZZzzz..

Senorita..I’m a Proud Malay.

Salam…

Yuuhuu..Sorry, Its been a while. Aku bz sket wif workloads. Since, I read few blogs in Malay, aku rase cam nak write in Malay. I’m not like saying i’m GOOD in English, tp aku rase susah sket nak buat ayat in Malay,,rase JIWANG terover plak. Like la my English is SO GOOD. Huahua..Malu sketla.. Takpela at least aku try even byk grammatical error here and there. Skang..aku nak bertukar to be PROUD MALAY. Huhu. I’m PROUD MALAY even ade mixed chinese. Huh..sket jerk pong!!  Sbb nenek aku org cina yg di anak angkatkan oleh orang melayu. Masa zaman perang2 dulu, mak nenek aku bg nenek aku kt satu kluarga melayu since mase tuh org2 jepun bunuh org cina kan..(korang ingat tak?) jadiknye, nenek aku dibesarkan oleh kuaga melayu smpila dier besar..kahwin ngan datuk aku, dpt mak aku and dapatla aku…uhuk..ade bape keturunan tuh! tapela..aku adela terkenan sket je..mata ala2 sepet gituh. neway, klu aku ade baby nnt..sure ade mixing nye..since mak mentua aku convert cina sarawak. balek2..aderla kene mengena jugak. TAPI, I’m STILL A PROUD MALAY. Pheh!

Last weekend was tiring. Aku rase since kahwin aku tak penah lagi dpt enjoy cuti2 hujung minggu. Letih sungguh. Hari Sabtu, aku bgn se-awal pagi.  Hantar Mr Shah pegi keje since aku nak kene pegi umah mak mentua basuh baju. Ktorg tak beli lagi mesin basuh..so nak  tak nak, pegilah menumpang umah mak mentua. Huhu.. Menantu yang tatau malu.. Boley gitu? Aku ingat nak basuh tangan, tapi tak sempatla, balik keje, dinner, nak iron baju, aduhai..malam tuh sekejap je. Bangun lak se-awal pagi. Aduhai..penat sungguh. So back to last Sabtu rutin,  abih basuh baju , 3 round tuh..byk jugakla..tp most of them baju Mr Shah bukan baju aku. Kemeja, sluar, jeans, khakis, lom masok underwear lagi.. so masok skali baju aku yg sikit tuh..jadikla 3 rounds. Baju2 kurung + tudung aku basuh manual tau. (Rajin tak aku.. eheh!)

So, kol 11am abih basuh baju..aku balek umah. Jap gi..mak mentua aku, shahrizal(adek Mr Shah) and Kak Gee (kakak tiri Mr Shah) dtg plak. Ktorg tunggu furniture apek depan tuh smpi. Ktorg beli set bilik tidur, sekadar nak melengkapkan ‘banglo’ ktorg yg kosong neh.  Mak beli lauk Asam Pedas, Sambal Ayam n Ayam Goreng kat Durian Tunggal. Aku masak nasik, goreng telor dadar n ikan masin terubuk (mak uda bagi from Sarawak). Abis lunch. Kemas2 sket. Tunggu apek tuh datang janji pukul 11. Siot btol. Smpi baju aku dh kering and dah abih lipat sampai tergolek2 ktorg tertido kat bawah.  Rupenye lori si apek ni tayarnye pancit. 2 tayar plak tuh. gilo ko apo. kak gee dah bising2. adek plak (ktorg panggil shahrizal ni adek) dah boring nak kuar dating. aku terjaga, aku tgk mak dh bangun duduk amek angin depan pintu. (sebenarnya tunggu si apek tu tak sampai2) ..tak lama pas tuh, Mr Shah kol, dier suh amek..ari ni balek awal since ari Isnin dier ade keje kat KL. So aku tros chow amek Mr Shah. Kak Gee pon blah since nenek dah boring tunggu kak Gee kat chalet pengkalan balak. Dier nak balek. (Nenek nak ikot dtg umah ktorg, tp Mak tak bagi sbb umah ktorg tak well furnished. Kerusi utk nenek bersandar pon takde, nenek mengajuk..lepak kat chalet adek dier).

Aku amek Mr Shah, Kak Gee balek Londang amek nenek. Mak tinggal sorang2 kt umah. Amek Mr Shah. Hidang nasi utk Mr Shah, sian Mr Shah lapar. Mak sempat goreng karipap ready made. Dah abis makan..tak lama pastuh Apek smpi bawak lori. Aduhai..dari pukul 11 smpi pukul 6 ptg baru sampai. Siot je apek ni.  Dah angkat sumer perabot naik tingkat atas, susun sket, ktorg pasang cadar ofis mate aku bagi. Cantik gitu mcm english style(bunga ros kaler pink merah) aku suke!!! cantikla sket bilik ktorg…huhu..nnt if dh well decorated, aku post pic kat sini. *Over*..

Abah plak tak sabar2 nak dtg, nak tgk perabot baru. Adek malas nak anta, tp since Abah insist nak dtg jugak. Adek terpaksa jugak hantar. Abah ngan adek sampai dh nak dekat Maghrib. Aku ingat adek nak balek teros. Siap melepak2 lagi tgk tv. Td nak cepat sgt, nak kuar menenet. Uhuk. Tiba2 ade call, Mak Uda call..nak dtg malam ni. Uhuh..  Suh Abah ngan Mak stay dulu smpi Pak Uda, Mak Uda, Wanie n Didie smpi. Chiwan (adek bongsu Mr Shah) kebetulan baru balek kerja. Singgah dulu kat umah nak makan. Tak pasal2 dier kena tunggu Mak ngan Abah since diorg nak jumpa  Pak Uda n family. Aku suh Mr Shah pegi beli Mee Goreng kat kedai feveret ktorg kat Gangsa. Pak Uda n family smpi, bermula episode tour plan umah, buat air teh susu, pastuh ari sirap lagi, goreng karipap ready made mak.. then hidang mee 5 bungkus Mr Shah beli. Pastuh makan2 kejap, borak, paku2 dinding umah aku nak sangkut alat2 perhiasan (abihla dinding umah neh, matila tuan rumah marah!) Mak and Abah and Chiwan balek. Adek dh lari awal2 (pandai tol dier!) Tinggallah ktorg with Pak uda and family. Borak2 sambil abihkan makanan, diorg pon menggerakkan langkah nak balek. Kul 11, diorg balek. Kemas2, basuh pinggan..pheh. Penat giler. Sib baik dah mandi. Naik atas, Tukar baju. Tukar pad( aku period!), teros membaringkan diri atas katil baru. Huhu. Beh giler guling2.  Aku tertido kepenatan. Mr Shah still tgk tv. Concerntrate giler tgk tv, Aku dh tak larat. Teros tido.