Senorita..I miss my friends!

Salam..

Tibe2 aku windu mendengar hilai tawa kawan2 aku. Life after marriage takdela se-havoc dulu. Tak boleh sgt aku nak bersosial dgn kawan2. Melepak sakan smpi tetengah pagi buta. Aduhai. Hari ni satu hari aku malas buat keja tade mood.  Aku ingat nak buat warming house party, tp hari minggu takleh nak plan apa2. Kampung aku dekat, kampung Mr Shah pon dekat. Tp aku excusable lagi..sbb keluarga aku dok Perak. Nak tak nak, mestila balek menjenguk takpon balek membasuh baju. Aku ingat nak pi anta Dobi je.  Apela nak dikato.

Hari Ahad iaitu semalam, aku bangun se-awal 9.30am (walaupon takdela awal, tp bile dikira balek kepenatan aku smalm menunggu apek lambat smlm, awal la jugak kirenye!) aku bangun pon sbb mengingatkan janji aku dgn mak uda nak breakfast sesame kat bukit piatu. Tp apakan daya, kejut2 Mr Shah punya liat nak bangun. Siap2, pegi Melaka Sentral beli tiket pegi KL utk Mr Shah. Then headed to Bukit Piatu. Jam dah pukul 12pm. Aku dalam keta dah bebel sbb dh lambat pegi. Tp since dh janji pegi jugak, kire lunch meeting. Tapi sbb musabab aku membebel ialah kerana bila Mr Shah bgtau nenek is coming utk lunch meeting. Duh. Aku bagaikan ditelan mati mak diluah mati bapak.  BUkan apa nnt baru je duduk kejap kat umah Mak Uda, tak panas bontot ktorg terpaksa sibuk2 balek umah. Spt biase, Mr. Shah no komen.

Smpi Bukit Piatu, akibat terlalu lapar. Aku teros buat air coffee old town and makan roti. Made milk tea utk Mr Shah jugak. Makan2 roti sambil Didie tgh masak.  Makan2, borak2..tak lame after that Mr Shah ade panggilan.  Mr Shah bgtau mak on the way with nenek. Aduhai. Aku tatau nak ckp apa. Amek sometimes, borak2 sket. Baru ckp ngan mak uda, ktorg terpaksa balek.  Mak uda bekalkan ikan parang terutuk yg sodap! Then salam2, babai2..ktorg singgah beli ayamas dekat bukit baru. Beli seekor chicken black pepper buat tambahan lauk mak beli.  Then , on the way, mak dah call diorg dah smpi umah. aduhai. Matila ktorg baru je kat bukit baru. Traffic plak ari Ahad, tiba Batu Berendam ada small banjir. Demmit!!. Nenek dah tunggu. Aku dalam keta dah bebel2. Huhu. Jahat tol aku. Yerla, aku dh ckp awal2, klu tak takyah pegi umah mak uda. Takdela lambat sgt nnt. Ni org tua tuh menunggu kat luar panas2. Haiyo! Susah2 jadi menantu sulung.

Sampai2..teros salam nenek, mintak maaf lambat. Buat2 muka baik. Hehe. Apelagi, tugas membizi dimulakan..masak nasi, buat air, lap2 pinggang, and gelas utk lunch. Nasib baik bibik ikot. Klu tak kalut aku sorang2 buat kerja. Aku buat ayer, bibik tolong gorengkan telur dadar. Kak Gee beli lauk, Pari Asam Pedas, Sambal Ayam, hidang ayamas black pepper and telur dadar. cukupla tuh. We all took lunch together. After that, lepak2 kat atas sama Bibik ngan Kak Gee, borak2. Rupenye Bibik udah 3 kali kawen cerai tp suami last sekali meninggal masa bibik dh keje kat Malaysia. Tp jgn main2, bibik punya pacaran di Jakarta. Huhu. Lawak tol Bibik ni. Dia kawen umur 13 taun, time tuh belom period lagi. Waduh2 gi mana tuh bik. Skang anak dia umur 14 tahun sudah tunangan. Aduhai. Muda2 lagi kena pikul tanggungjawab. Scary duh!

Lepak2 borak, turun bawah, tgk Mak + Abah kemaskan stor makanan kitorg. Hadiah2 barang dapur Mak tolong kemaskan. Aduhai. Rase bersalah plak. Aku dok atas lepak2 tp diorg dok kemaskan umah. Aku naik atas, kemaskan baju2 masok dalam almari. Allocate ape yang patut. Bibik dah mula kopek cempedak utk dibuat cempedak goreng. Kemas2, turun bawah, minum petang.  Not long after that, sumer siap2 nak balek.  Then, rumahku tadi riuh, kembali sunyi. Akibat kemelekitan yang amat, aku mandi and after Maghrib we plan to go to Bukit Piatu to Umah Cik Ena nak pegi bayar duit rumah.  Dah sebulan rupanya. Get ready, tunggu Mr Shah solat. Then bertolak ke Bukit Piatu.  Lepak kejap umah Cik Ena, makan keledek goreng. Huhu..sodap! Bawak balek sket, siap dapat kunyit, garam and cili padi hasil tanaman kebun Pak Uda. Then we headed to Carrefour about 9.15pm since aku janji nak jumpa Shiela dekat sane. Ni my friend nak bagi wedding present tp dh berkurun tak dapek nak jumpe2 dier. Tot smlm let meet up, tp dier plak tak jadik..balek kpg ader hal. Next timela dear. Pegi Carrefour, round2 tgk barang2 then end up we bought Jug worth RM 13.90. Jug besar senang sket nak buat air. Klu tak asyik nak re-fill jer. Uhuh. Balek umah around 10.30pm. Mr Shah not very well. Got flu plak. So prepare supper for him utk makan ubat. Then, aku iron baju. Kol 1a.m baru boleh tido. Waa..aku sungguh kepenatan. ZZzzz..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s