Senorita..I’m a Proud Malay.

Salam…

Yuuhuu..Sorry, Its been a while. Aku bz sket wif workloads. Since, I read few blogs in Malay, aku rase cam nak write in Malay. I’m not like saying i’m GOOD in English, tp aku rase susah sket nak buat ayat in Malay,,rase JIWANG terover plak. Like la my English is SO GOOD. Huahua..Malu sketla.. Takpela at least aku try even byk grammatical error here and there. Skang..aku nak bertukar to be PROUD MALAY. Huhu. I’m PROUD MALAY even ade mixed chinese. Huh..sket jerk pong!!  Sbb nenek aku org cina yg di anak angkatkan oleh orang melayu. Masa zaman perang2 dulu, mak nenek aku bg nenek aku kt satu kluarga melayu since mase tuh org2 jepun bunuh org cina kan..(korang ingat tak?) jadiknye, nenek aku dibesarkan oleh kuaga melayu smpila dier besar..kahwin ngan datuk aku, dpt mak aku and dapatla aku…uhuk..ade bape keturunan tuh! tapela..aku adela terkenan sket je..mata ala2 sepet gituh. neway, klu aku ade baby nnt..sure ade mixing nye..since mak mentua aku convert cina sarawak. balek2..aderla kene mengena jugak. TAPI, I’m STILL A PROUD MALAY. Pheh!

Last weekend was tiring. Aku rase since kahwin aku tak penah lagi dpt enjoy cuti2 hujung minggu. Letih sungguh. Hari Sabtu, aku bgn se-awal pagi.  Hantar Mr Shah pegi keje since aku nak kene pegi umah mak mentua basuh baju. Ktorg tak beli lagi mesin basuh..so nak  tak nak, pegilah menumpang umah mak mentua. Huhu.. Menantu yang tatau malu.. Boley gitu? Aku ingat nak basuh tangan, tapi tak sempatla, balik keje, dinner, nak iron baju, aduhai..malam tuh sekejap je. Bangun lak se-awal pagi. Aduhai..penat sungguh. So back to last Sabtu rutin,  abih basuh baju , 3 round tuh..byk jugakla..tp most of them baju Mr Shah bukan baju aku. Kemeja, sluar, jeans, khakis, lom masok underwear lagi.. so masok skali baju aku yg sikit tuh..jadikla 3 rounds. Baju2 kurung + tudung aku basuh manual tau. (Rajin tak aku.. eheh!)

So, kol 11am abih basuh baju..aku balek umah. Jap gi..mak mentua aku, shahrizal(adek Mr Shah) and Kak Gee (kakak tiri Mr Shah) dtg plak. Ktorg tunggu furniture apek depan tuh smpi. Ktorg beli set bilik tidur, sekadar nak melengkapkan ‘banglo’ ktorg yg kosong neh.  Mak beli lauk Asam Pedas, Sambal Ayam n Ayam Goreng kat Durian Tunggal. Aku masak nasik, goreng telor dadar n ikan masin terubuk (mak uda bagi from Sarawak). Abis lunch. Kemas2 sket. Tunggu apek tuh datang janji pukul 11. Siot btol. Smpi baju aku dh kering and dah abih lipat sampai tergolek2 ktorg tertido kat bawah.  Rupenye lori si apek ni tayarnye pancit. 2 tayar plak tuh. gilo ko apo. kak gee dah bising2. adek plak (ktorg panggil shahrizal ni adek) dah boring nak kuar dating. aku terjaga, aku tgk mak dh bangun duduk amek angin depan pintu. (sebenarnya tunggu si apek tu tak sampai2) ..tak lama pas tuh, Mr Shah kol, dier suh amek..ari ni balek awal since ari Isnin dier ade keje kat KL. So aku tros chow amek Mr Shah. Kak Gee pon blah since nenek dah boring tunggu kak Gee kat chalet pengkalan balak. Dier nak balek. (Nenek nak ikot dtg umah ktorg, tp Mak tak bagi sbb umah ktorg tak well furnished. Kerusi utk nenek bersandar pon takde, nenek mengajuk..lepak kat chalet adek dier).

Aku amek Mr Shah, Kak Gee balek Londang amek nenek. Mak tinggal sorang2 kt umah. Amek Mr Shah. Hidang nasi utk Mr Shah, sian Mr Shah lapar. Mak sempat goreng karipap ready made. Dah abis makan..tak lama pastuh Apek smpi bawak lori. Aduhai..dari pukul 11 smpi pukul 6 ptg baru sampai. Siot je apek ni.  Dah angkat sumer perabot naik tingkat atas, susun sket, ktorg pasang cadar ofis mate aku bagi. Cantik gitu mcm english style(bunga ros kaler pink merah) aku suke!!! cantikla sket bilik ktorg…huhu..nnt if dh well decorated, aku post pic kat sini. *Over*..

Abah plak tak sabar2 nak dtg, nak tgk perabot baru. Adek malas nak anta, tp since Abah insist nak dtg jugak. Adek terpaksa jugak hantar. Abah ngan adek sampai dh nak dekat Maghrib. Aku ingat adek nak balek teros. Siap melepak2 lagi tgk tv. Td nak cepat sgt, nak kuar menenet. Uhuk. Tiba2 ade call, Mak Uda call..nak dtg malam ni. Uhuh..  Suh Abah ngan Mak stay dulu smpi Pak Uda, Mak Uda, Wanie n Didie smpi. Chiwan (adek bongsu Mr Shah) kebetulan baru balek kerja. Singgah dulu kat umah nak makan. Tak pasal2 dier kena tunggu Mak ngan Abah since diorg nak jumpa  Pak Uda n family. Aku suh Mr Shah pegi beli Mee Goreng kat kedai feveret ktorg kat Gangsa. Pak Uda n family smpi, bermula episode tour plan umah, buat air teh susu, pastuh ari sirap lagi, goreng karipap ready made mak.. then hidang mee 5 bungkus Mr Shah beli. Pastuh makan2 kejap, borak, paku2 dinding umah aku nak sangkut alat2 perhiasan (abihla dinding umah neh, matila tuan rumah marah!) Mak and Abah and Chiwan balek. Adek dh lari awal2 (pandai tol dier!) Tinggallah ktorg with Pak uda and family. Borak2 sambil abihkan makanan, diorg pon menggerakkan langkah nak balek. Kul 11, diorg balek. Kemas2, basuh pinggan..pheh. Penat giler. Sib baik dah mandi. Naik atas, Tukar baju. Tukar pad( aku period!), teros membaringkan diri atas katil baru. Huhu. Beh giler guling2.  Aku tertido kepenatan. Mr Shah still tgk tv. Concerntrate giler tgk tv, Aku dh tak larat. Teros tido.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s