Teka teka IQ anda….

Haluu..

Pagi ni aku didatangi satu IQ Test, yg memecahkan isi kepala otak ku pagi2 buta ni. Soklan dia tak susah mana, tp bila dh mata aku tgh mengulit melayan bijik mata..mmg lembabla nak kira. Nak2 member aku ni tanya di kala tgh blurr…

So.. here it is..

tekateki

Aku bagi korang ilustrasi sikitlaaa, so takdela korang blur hantu mcm aku tadi. Okay, Mamat ngan Si Tijah ni adek beradek. Mamat ni of coursela abg, ko tgk taik lalat ngan rambut punk tuh dh cukup menunjukkan dia ada nampak kematangan sikit dr Si Tijah yg berambut merah dan bulu mata yg tak cukup tuh. Tp mintak maap lah Mamat ni tak reti nak beli kasut, ade ke beli kasut size lain2. Korang jgn silap, tuh kasut Mamat yer.. bukan batu-bata. Mane ade batu bata warna biru..tol tak?Hmm…takpelah… mari kita teruskan……..

_____________________________________________________

Jadiknya,  satu petang ni, sedang Si Tijah main tutup botol di tepi serambi…Si Mamat ni sibokla mengacau Si Tijah bermain.. lalu Si Mamat bertanya…………

Mamat : Tijah, ko nak tau?

 

Tijah : Apa bang Mamat.. (tgh fokus menimbang tutup botol di tgnnya…)

 

Mamat : Ko nak tau tak bape umur ko, masa abg sebaya ngan ko skrg?

 

Tijah: Apa abg ni…. malaslaa Tijah nak kira, (Tijah ni mmg lembab sikit ilmu hisap  hisab..)

 

Mamat: Haa…masa tuh umur ko 5 tahunn…

 

Tijah: Ye yer..napenyer bang? sibokla abg ni.. (sedang asyik melakukan aksi menjentik tutup botol..)

 

Mamat : Masa umur ko sama ngan umur abg skarang? Ko tau bape umur abang?

 

Tijah: Yesss!!! (jentikkan terkena pada sasaran….)

Tijah: Hmm..ntahla bang….

 

Mamat : Umur abg masa tuh 17 tahun…

 

Tijah: Dah tu kenapa bang..

 

Mamat: Takdelah…aku nak suruh diorg ni teka, bape umur aku ngan ko skng ni…..

 

Tijah: Owh..Tijah igtkan abg nak kira-kira bila abg nak akil baligh….

 

Mamat : Eh kau ni….. aku tempels baru tau!! Aku baru lepas wet dream tau…… kau ade???

  

_____________________________________________________

 

Opsss…terlebey sudah.. stop nonsening..

Ok now, dgn clue2 di atas..

BERAPA UMUR MAMAT DAN TIJAH SEKARANG?

Mari-mari kita sama2 meneka, bukannye apa sekali sekala menguji minda kita apa salahnya. Cepat2 I DARE YOu…. eewahh…

Yes… YOU laa..YOU YOU there… toksah pandang belakang ke tepi ke tengah ke.. toksah dok mengelat… tunjukkan keterroran anda…

Meh cepat bgtau jwpan and formula kat aku ni sikit…..

Sleepy Head in Town…

Aku sgt mengantok…

its morning,  8 a.m ..  

Just arrived to the office. and …

I feeellll so sleepy and..

 my eyes seems almost being glued at this moment.

Mau tido………. mau tidoo…..

 

Adakah aku tidak cukup oksigen????

 sleepy1

IMPORTANCE OF SLEEPING

 Reasons for sleeping and waking up early. 

 Evening at 9 – 11pm: is the time for eliminating unnecessary/toxic chemicals (detoxification) from the antibody system (lymph nodes). This time duration should be spent by relaxing or listening to music. If during this time a housewife is still in an unrelaxed state such as washing the dishes or monitoring children doing their homework, this will have a negative impact on health.

 Evening at 11pm – 1am: is the detoxification process in the liver, and ideally should be done in a deep sleep state.

 Early morning 1 – 3am: detoxification process in the gall, also ideally done in a deep sleep state.

 Early morning 3 – 5am: detoxification in the lungs. Therefore there will sometimes be a severe cough for cough sufferers during this time. Since the detoxification process had reached the respiratory tract, there is no need to take cough medicine so as not to interfere with toxin removal process.

 Morning 5 – 7am: detoxification in the colon, you should empty your bowel.

 Morning 7 – 9am: absorption of nutrients in the small intestine, you should be having breakfast at this time. Breakfast should be earlier, before 6:30am, for those who are sick. Breakfast before 7:30am is very beneficial to those wanting to stay fit. Those who always skip breakfast, they should change their habits, and it is still better to eat breakfast late until 9 – 10am rather than no meal at all.

 Sleeping too late and waking up too late will disrupt the process of removing unnecessary chemicals. Aside from that, midnight to 4:00 am is the time when the bone marrow produces blood. Therefore, have a good sleep and don’t sleep late.

Kisah Mengarut

Kisah suami isteri..

Hari Pertama

Si suami pulang dengan muka berkilat2, dgn leher yg hitam berdaki. Al-maklum si suami bekerja buruh binaan.

Lalu si isteri duduk disebelah suaminya dan berkata ..

Isteri :  Abg nnt mandi, pakai scrub syg yg dlm bilik air tuh yer. Scrub kat leher2 tuh. Byk tol daki abg smpi dah hitam dah ni.

Suami : Yeke. Hitam ek. Abg keje panas2 syg. Mane ade air-cond.

Suami: Yelah, nnt abg pakai scrub tuh.

Isteri: Haa..jgn lupa scrub muka abg skali. Byk bintik2 kat idong. Dah itam dh suami syg ni.

Suami : Abg mmg tiap2 ari pakai facial scrub syg..

Isteri : Ooh.. (dlm hati..patutla… scrub aku ko dh sental abis2an)

 

Hari keesokannya..

Si suami sedang baring kemalasan di atas katil. Al-maklumlah hari cuti yg sekali seminggu tuh di manfaatkan utk berehat sepuas2 nya. Lalu si isteri dtg ke pangkuan suami..dan membelek2 muka si suami..

Isteri : Abg, byknye bijik2 nasi kat idong abg ni..

Suami: A’ah… bolehla kita kutip buat makan tghhari..

Si isteri lalu pegi ke dressing table untuk mengambil sesuatu, si suami plak masih memejamkan mata.. ala2 separuh sedar melayan bebelan si isteri..

Isteri : Abg, meh syg picit idung abg ni ek. (sambil menunjukkan alat pemicit jerawat)

Suami: Uh… dh takde keje ke yang.

Isteri: Kate nak kutip nasi wat lunch nnt.

Suami: Yelah yelah (sambil merelakan idongnya yg mancung itu menjadi spt idong badut nnt)

Isteri : Abg punya janggut pon byk bijik nasi… (sambil mengorak tangan memicit2 jerawat di bhgian dagu suaminya plak)

Suami : Ehm…yelah tuh.

Si suami berasa sedap dgn  belaian isteri di mukanya lalu tertido..

 

Hari ketiga..

Hari sudah larut malam.. si isteri sudah bersiap2 utk tido. Sambil menunggu lampu bilik ditutup kerana si suami masih lagi di tikar sejadah mengerjakan solat isyak, si isteri bermain game sudoku yg baru di beli online untuk hp barunya.

Si suami selepas abih solat,

Si suami: Yang..yang..

Si isteri : Nape yang… (smbil mata terpisat2)

Si suami: Syg tolong abg boleh…. boleh tak?

Si isteri: Tolong ape… (masih kusyuk bermain..)

Si suami: Boleh tak syg tolong abg ni…

Si isteri: Tolong ape yang.. (masih kusyuk…)

Si suami dtg ke arah isterinya sambil  menghulurkan sesuatu..

Si suami: Tolong laa..

Si isteri: Yang.. baru smlm syg picit idong abg, smpi nangis tamau. Ni mintak plak….

Si suami: Tolongla..abg rasa mcm byk lagi bijik2 nasi kat muka ni… kita kan nak carik rezeki lebih…

Si isteri: Abg ni… ( si isteri sambil malas2 memicit idong suaminya kuat2)

Si isteri: Nnt turn abg plak buang bijik nasi kat idong syg.. (si isteri merungut)

Si suami: Uhm..yelaaa…

Tak lama..si suami tertido…..

 

Keesokkan harinya lagi……..

Si suami bangun tido,

Si suami: Syg, nnt tolong yer picit bijik2 kat muka abg lagi….

Si isteri : Ehmmmmmmm…………………………………..

 

Kesimpulan, lu pikirla sendiri…. jgn mengada2 volunteer lagii.. kan amek sepanjang hidup kerja nyer mengais bijik nasi kat idong laki dier jerrr..

haaa kan.. amek sebijik…

Menjawap persoalan perihal GIGIku…

Haha..

So funny soklan Cik Asd kita, kawan-kawan sila rujuk entry ini,

Aku rasa sbb kulit ku yang hitam manis ni yg menyebab GIGI ku nampak PUTIH. Cube klu aku PUTIH.. Bayangkan aku PUTIH MELEPAK, adakah GIGI aku akan NAMPAK PUTIH ataupun KUNING BERKARAT?

Sila bayangkan…

Amaran keras: Sila jgn bayang lebih2..

Meh aku nak cite……

Seingat aku…masa kecik2 dulu, mak aku klu nampak gigi ktorg adek beradek berkerak jer, dier dah mula carik arang. Mak aku ckp arang leh buat gigi jadik bersih and putih.

So, after2 that..aku slalu jugak gune arang klu rasa gigi aku dh berkerak sgt. Lgpon aku kan anak yang mendengar kata. Ehem… Tp lepas gosok gigi ngan arang, aku bilas plak gosok ngan ubat gigi Darlie yer.  Setiap kali lepas gosok gigi, mesti tgk cermin! hehe! Berkilat2, bersilau2…sebab putih gile GIGI aku!! Huhu…

Aku rase mungkin betol kot teori mak aku tuh.  Tp sejak dh masok sekolah menengah, masok asrama plak tuh.. mana nak carik arang. Jadik, sampai skang aku dh tak penah guna arang lagi. Jadik, tidaklah gigi aku seputih dulu. Berkarat jer lebih sebona-bonanya. Huhu…

Penah satu ketika, sewaktu di Surrey..aku ke library, biasalah nak siapkan assignment. Then smpi kat satu space, aku nak place laptop to the network port, then ade satu minah ni tegur aku…she is waiting for her bf kot…

minah : you’ve a nice teeth..

aku : sorry….

minah : no, i said , you’ve a white teeth..

aku : uh.. really! thanks… ( sambil tersengih2)

adela lagi strangers yg suddenly come and puji aku…hiksss… tp as I mentioned above td.. kulit ku yg hitam manis ni makes my gigi nampak even whiter….

pch10264

See..kan aku dah kata!!

Ini bukan auta..ia adalah FAKTA.

 

Kawan-kawan, saya sarankan sila cuba guna arang. Especially klu ada anak kecik, time ni la tonyoh ngan arang. Nnt baru you all tau keberkesanannye. You all pon yg dh tua2 pon leh cuba jugak. Cari arang kayu yg lembut. Gosok gune tangan.  Amalkan selalu, Insya-Allah berhasil.

Lihat Gigiku..cantikkan!!!! Huhu…

 

Big M which is M to the A to the L to the A to the S…

untitledn

Aku adalah malas utk mengupdate..
Just blog hoping saje..

Ade few tasks kena siapkan, tp aku masih belom ade mood nak memulakan kerja. Its not Monday Blues.. ni dah Selasa blues and this is what we called M.A.L.A.S

Result for the MGTT only will be revealed after next check-up which is in a month time. Cocok kanan cocok kiri, dah abih darah aku kena isap dek penyuntik yg pam dier mcm siolan itu, mintak2 ia hanyalah isu BERAT semata2 bukanlah MUDARAT.

Yes, I’ve gained another 2++ kgs for 2 weeks. And next mth check-up would be another 4++ kgs. Yeay! this mummy is trying to get her baby healthier or the mummy ‘HEALTHIER‘… huhu..

 

Wait and see……

Aku adalah postpone check-up aku ari ni..

Supposed..ari ni aku dh been schdule for mthly check-up and for the MGTT test. Tp aku dok mengelat since aku takmo cuti ari ni n ari jumaat adalah hari cuti kat sini. So, aku decide nak pi klinik jumaat la.. Then td call nurse, but then they didn’t do pregnancy check-up on Friday.

Aduhai…. susah den!! So, maybe on Thursday have to amek leave and come over for check up. Haha.. siap aku tipu sunat nurse tuh aku ade kursus. Huhu.. padan muko den!!

So aku still kene gak cuti on this thursday n plus hari ni boss is not around so I still have to cover for her.

Hmm… so we only see the result this Thursday lah yerk!!!

Aku dh kembali sihat…

Ari tuh kan aku sakit sgt..smpi pucat2 muke, tumbuh rashes skali.. aku pon tatau nape.

Then, petang tuh Mr Shah bwk aku pi Pusat Rawatan An-Nur. Aku kan risau over pasal baby, then doktor ckp…baby awak tade pape, awak yg terok2 sakit.

Then, scan baby. Baby is ok. Bontot dier sgt comel. Doktor ckp still cannot see the gender. Adela nampak sket, tp tunggulah 27 weeks baru leh cfm betol2. So we all havent start buying anything for the baby..adela few basic things…

So, I dh injection sebijik dibontot ku. Uih..punyela aku ngade2…tp aku mmglah penakut orangnya. Doktor dh perli2..awak ni mcmmane nak bersalin. Nak kena org peluk baru leh bersalin…. uhuhuhu..

Then, as a confinement, aku hanya dibenarkan makan bubur shj malam itu.

On Saturday, aku dah sihat dah.  Huhuhu..