Check-up update…

Hari ni aku pegi check-up lagi,  aku postpone check-up khamis lepas, so ari ni aku kenala poie check-up….

Sampai2 around 8.35am.. dapat2 kad merah aku, aku cube tgk result MGTT yg arituh aku amek… tp aku tak paham..ape kebendalaa result dier..normal ke tak.., takpelah..nnt tanye nurse aje.

So after that, tros pi makmal utk urine test and blood level. hmm.. ok jerla, mcm biase normal.  Then, naik atas utk pemeriksaan. Kat atas biasela before amek nombor nak masok bilik pemeriksaan, amek berat and blood pressure.. spt BIASAAA.. berat aku naik lagiii..uhuhu.. in a mths about 3.5 kgs.. adehaiii….

Then… aku tunggu2… smpi kol 10 baru dpt masok jumpe nurse, nurse tuh plak wat muke pelik..nama aku dtg awal tp lambat sgt dpt check-up..haa baru ko tauuuuu… sbb kat bwh td system numbering tuh ade problem..so aku dpt yg manual..so diorg dh confuse… tp sib baik aku ni IBU MENGANDUNG YANG PENYABARRRR… so aku diamkan ajela kan walaupun dlm hati membara dah ni. Pastuh..aku geram ngan makcik nurse ni, mmg mcm bagus abislaa.. aku tanye dier soklan…jawab mcm baguss gilerr… geram gerammmm.. Mcm ni… aku kan dh 7 bulan, so makcik nurse suh aku start kira baby moving… then dier pon ckp ngan aku..

MAKCIK NURSE : awak tau tak camane baby bergerak.. haa..awak baca ni (sambil tunjuk2 kat page ade jadual pergerakkan baby)..baca sampai paham.. ( nada agak tinggi)

AKU: (sambil baca.. elo, makcik ni mcm bagus..mcmlah aku ni tak reti baca.., yg ko tibe2 nak tinggi suara ni pesal kan..)

MAKCIK NURSE : Haa..awak paham tak? ni kirala bila bayi bergerak kuat tuh, awak tanda..yg perlahan takyah tanda(sambil tunjuk kt jadual tuh), haa..tanda smpi awak bersalin..klu tak cukup 10, awak kena pegi hospital cepat2..

AKU : Hmm.. (sambil angguk2), tp sy confusela bayi bergerak kuat ngan perlahan ngan denyutan jantung bayi pon kadang2 pon ade rase, so mcmmane sy nak bezakan? ( aku manela nak tau cane baby moving kuat camane kan.., first baby of coursela xtauu kan!)

MAKCIK NURSE: Eh, awak tak rase ke budak tu bergerak. Klu dh 28 minggu ni dh boleh rasa. Sumer org boleh rasa, sy xtaula awak…

(Kerek gile jwpan dier.. aku rase nak sembelih je makcik ni buat ayam masak dalca….geram giler..aku rase makcik ni baru menopause.. tuh mcm siolan tuh…)

AKU :  Takdela..sy confuse laaa.. ( ni mmg rase nak kasi penumbuk sebijik kat makcik ni, sib baik ade nurse lain masok bilik tuh.. klu tak mmg aku dh maki hamun dah…lagi plak aku menghormati makcik2 yg kehilangan hormon..)

MAKCIK NURSE : Jap gi pi jumpa doctor and cucuk kancing gigi.. (kerek mcm dier je yg DOKTOR…!!!)

Aku teros blah..nak ckp time kasih pon tak hingin………….. wuekkk!!

Geram..geramm!!!

Then, aku pegila bilik suntikan, ( time aku tanye makcik nurse tuh bilik suntikan lagilah mcm hampeh dier jawab, malas aku nak cite panjang2… tp mmg jwpan dier menyakitkan hati!!)..

Lagi senang aku pi kaunter tanye, senang cerita and tak sakit hati. Menyesal aku tanye byk2 kat makcik tuh. Selesai cucuk utk kancing gigi..aku dh lame tak kena cucuk2 ni, last time pon..masa skolah2 dulu..cucuk ape tahhh kan.. so rase la jugak sakit. aku kan mengade..sakit sikit pon dah over2 nak sakit. Nurse tuh tanye aku, Sakit tak? Aku jawab, Sakitlaaa… ade tak ko kene cucuk tak sakit…. budak kene cucuk melalak sbb ape? sakit kan? dah tuuu… Lagi mau tanya..!!! Eh, tibe2 aku emosi kan? Ni terbawak2 sbb makcik over tuh la.. tp tadela aku ckp ngan nurse tuh marah2 okay. Aku just jawab.. sakitlaa sambil wat muke sedih.. tp nurse tuh baik je, tlg zipkan maxi aku..then aku tros blah and say thanks to her of course.

Then, tunggu lagi utk jumpe Doktor plak. Klu Doktor kerajaan ni biasela kan consultation dier biase2 aje, tadela mcm Dr private leh jawab pertanyaan kita yg macam2 ni kan.. of courselaa sbb BERBAYAR. Tp tak semestinya free ko leh layan patient acuh tak acuh kan? Tugas ttp tugas kan? Klu tak…ko jawabla kat Padang Masyar nnt… huhuhuhu..

Tp, Dr ni lembut je orgnye and dier pon pregnant jugak, aku rase agaknye lebih kurang sama usia kandungan dier ngan aku.  So Dr. Lubnah(nama Dr tuh) bgtaulah result MGTT aku adalah NORMAL meaning tade problem la. Tp disbbkan berat aku naik lagi, on week 30, aku kene wat MGTT sekalik lagi. Dier pesan jgn makan yg berkanji, roti and so on. Bykkkan sayur, protein and buah. Aku anggukkan ajerla kan…

Then, Dr pon ckp aku dh start kena kira baby’s moving.. then aku pon tanye Dr soklan yg sama ngan aku tanye Makcik NURSE tuh td.. Tp. Dr. ni baik je explain kat aku everything. Barulah aku paham kan?  Takdela confuse lagi… After Dr checked everything.. then teros turun amek UBAT. Huhu.. aku tgk blood level dh 11.2, so aku tamau la turun smpi 10 kan.. so haruslah mkn ubat sbb aku suke skip bab makan2 ubat ni. Huhuhu…

Aku masok opis around 11 camtuh, agak lambat. Tp tak kesahla kan.. asal aku masok opis. Huhu.. Kira qada’ laa balek yg tiap2 hari aku balek kol 7.30 and kadang kol 8 mlm and kadang2 ari Sabtu pon aku dtg tanpa dibayar…huhuhuhu… (sukehati aku la kan.. bos tak bising! so what…)

So, 6/4 adelah nxt check-up appointment. Hmm… hopefully aku dh tak jumpa makcik nurse yg over tuh. Oh! Td time check-up terjumpa ngan mak lang aku and kazen, Kak Mimi bwk anak dier Mira check-up sbb anak dier dh 1thn 6bulan. So aku tadela bosan nau menunggu..sbb borak2 ngan diorg.

 

** Jeles tgk ibu2 mengandung lain pegi check-up ditemani oleh hubby mereka, aku jelesss!! Sbb aku kena pegi sendiri!! Takpe aku dh biasa hidup berdikari.. ewahhh.. takpe aku memahami tugasan suamikuuuu!!! Ari ni kan aku emosi lebihhh.. klu tak langsung aku tak kesah!!huhu.. i lap you syg!! =) **

2 thoughts on “Check-up update…

  1. apesal makcik nurse tu kerek sgt. aku pun naik hangen gak baca entry ko ni. tp ko kene banyak2 bersabar la kang anak dlm kandungan pun cpt naik hangen klu ko selalu naik hangen. hehehheheheh

  2. huhu..sape nama makcik tu?
    meh aku sepuk die..pstu aku nk black list die..kalo turn aku laks kene g sepital nnt..huhu..kereknye makcik!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s