My Baby and Me on Week 33

33

 How your baby’s growing:

This week your baby weighs a little over 4 pounds (heft a pineapple) and has passed the 17-inch mark. He’s rapidly losing that wrinkled, alien look and his skeleton is hardening. The bones in his skull aren’t fused together, which allows them to move and slightly overlap, thus making it easier for him to fit through the birth canal. (The pressure on the head during birth is so intense that many babies are born with a conehead-like appearance.) These bones don’t entirely fuse until early adulthood, so they can grow as his brain and other tissue expands during infancy and childhood.

How your life’s changing:

As your baby fills out even more of your belly, lots of things might start to change: Whereas before you were sashaying, you may find yourself waddling. Finding an easy position to sit in — let alone sleep — is becoming more of a challenge. And bumping into chairs and counters is par for the course.

You may be feeling some achiness and even numbness in your fingers, wrists, and hands. Like many other tissues in your body, those in your wrist can retain fluid, which can increase pressure in the carpal tunnel, a bony canal in your wrist. Nerves that run through this “tunnel” may end up pinched, creating numbness; tingling, shooting or burning pain; or a dull ache. Try wearing a splint to stabilize your wrist or propping your arm up with a pillow when you sleep. If your work requires repetitive hand movements (at a keyboard or on an assembly line, for instance), remember to stretch your hands when you take breaks — which should be frequently.

–> Yeah, I am on of them. Tangan aku sentiasa kebas sejak 2 minggu lepas. Gatal-gatal like gatal giler.  Tak tau nak explain, tp everytime dok menggaru. Tp since tangan kiri ni kebas, garu2 pon tak puas and end up jadik lagi kebas. Aku potong kuku pon jadik buruk giler.

Many women are still feeling sexy at this stage — and their partners often agree. You may need to make some adjustments, but for most women, sex during pregnancy is fine right up until their water breaks or their labor starts.

–> Uhuk… sexy ke? Haishh..perut dh penuh strecth mark ni. Pakai lotion pon tak mendatangkan hasil. Hmmm…….. 😦

Advertisements

The Biggest Loser

Favvy kami tiap2 hari adalah menonton The Biggest Loser kat Hallmark channel.  Klu tak pon kami akan menontonnya pada malam Ahad, which Hallmark menyiarkannya secara back to back. Rase mcm best bila tgk everyweek they managed to loose weight and at the end, you can see the result plus at the end its totally change their mindset. A Happy life is when you practice a healthy way of life. Btol tak?

leelabrada2

Gaya Mutu Keunggulan... I nampak anggun tak?

And setiap hari jugak, aku akan mendengar omelan suamiku yg bercita2 hendak pergi ke gym utk menjalankan rutin2 membina badan. Cita2 nya paling besar adalah menjadikkan badannya seperti body2 builder spt Lee Labrada, Ronny Coleman, dan cth paling dekat Abg Malek Noor.Huhuhu..  Tp apakan daya,  kemahuan makan lebih terserlah dr cita2 yg tak kesampaian.  Lagi2 dgn kemahuan kerja yg tak menentu, apakah mampu utk bangun seawal pagi di hari Ahad utk melunaskan cita2 mu itu, abg?

Huhu. Sudahla bang.  Bangun bile matahari sudah terbit tinggi dan disusuli dgn permintaan manja, air teh abang mana? Haiisshh… apakah mampu untuk aku tidak menurutinya?

Takpelah bang… tak boleh bina otot, binalah perut. Kerana kamu bakal mendapat seorg lagi penumpang baru selain isterimu. Montokkan perutmu, kerana anakmu bakal menjadikkan portable trampolinnya.

 

*Bile nak ada the biggest loser Malaysia.  Rakyat M’sia pon byk yg obesiti. I think, this is a good reality show rather than reality show yg tah ape2 ade skarang ni…*

Congratulations to Leed and Azrul!!

Huhuhu…

This morning, I received a txt msg from my dear friend Lydia. She safely gave birth to a baby girl named Nujumul A’ishah bt Azrul Azhar this early morning. Namanye sgt cute.  Not sure the details yet.

Later, I will update the details. Anyway, mmg quite awal Leed bersalin. Supposed, if I’m not mistaken 11th May, and now dah bersalin. Konfiden jerk leed nak start cuti 1st May. Tup tup dah kuar dah baby.  I have a feeling, leed mesti bersalin awal since she got to travel everyday to her work place. Normally, aku dgr org cakap, klu kita slalu travel, baby kuar cepat. Huhuhu…

Haish.. best nye Leed & Azrul dah selamat jadik mummy and daddy. Mesti cute giler baby Nujumul A’ishah mcm mummy and daddynye.

Anyway, Leed..Selamat Berpantang and berehat puas2.  Jgn dok igt keje. Hehe.. She’s been working hard during her pregnancy due to new job placement. So aku rase what a relieves, now she got her time to rest.

Congratulations again to both Leed and Azrul, you’re on the beginning of the new era.. Hope everything going well during your confinement and selamat menjaga baby Nujumul A’ishah.

dscn1966e

Insya-Allah, kalau tiada aral, kami akan dtg melawat Leed and baby Nujumul A’ishah. (haishh..Kak Long pon kami tak pegi melawat lagi..huhuh!)

**Update – cilok pic of Leed’s baby, Nujumul from Ilot’s blog. Thanks babe.. !! 😉

dsc006611

* I’m tremendously happy for them. Can’t wait for my moment plak. Haishh..cuakkk cuakk…  45 days to go to 🙂

Cerita Lawak : Air Asia

Dalam kapal terbang AIR ASIA, seorg pramugari sdg menolak troli yg mengandungi makanan utk dibhgkn kpd penumpang…..

 Apabila tiba giliran sorg mat saleh, sambil menunjukkan makanan itu, lalu dia pun bertanya…

Mat Salleh : What’s this?
Pramugari : Cake Air Asia Sir..

Mat Salleh : What’s this?

Pramugari : Pizza Air Asia..

Mat Salleh : What’s that?

Pramugari : Salad Air Asia…. 

tiba-tiba kedengaran bunyi kentut…..
lalu mat salleh tersebut pun bertanya….

Mat Salleh : what’s that??

Pramugari : AIR ASIA Sir…

 

muahahahaha……….. lawak lawak…

gelak la korang!!!gelak aaa……..

Panasssnyee…

Skang ni musim panas ek? Btol ke?

 

Sbb aku rase panas melampau2… sejak seminggu lepas, aku takleh tido dek kerana kepanasan plus berpeluh melekit2. Haisshh..

 

Adakah relevan utk pasang aircond aka penghawa dingin di rumah sewa?

 

hmm… dah tentu2, laki aku tak akan approve cdgn aku ni.

 

Ke aku je yg over kepanasan sbb mengandung katakan.  Tp, seriously, tade 1 jam pon dlm 5-6 jam waktu tido aku tu, aku betol2 lelap.  Aku dh pasang 3 kipas pon aku leh rase lagi peluh mengalir2.. Aku rase cam bedsheet tuh panas, angin yg dikeluarkan dek kipas pon angin panas, smpi air pon aku rase panas…

 

Lagi kepanasan bile melihat Mr Shah boleh tido dgn nyenyaknye sambil berdengkur hebat.. Mcm riak aje nak bgtau yang dia boleh tido dgn nyenyaknya. Jeles tau… 😦

 

Adakah ini NORMAL? 😦 uhuk2. Oleh kerana itu, skarang sudah tumbuh rashes di bhgn leher ku, di tgn ku….. and now dlm opis yg beraircond tp sedang menahan kegatalan tahap maksimum walaupun tidak panas.

 

Adakah ini juga NORMAL?

 

Kenapa?

 

 Takpe…aku tahu ini dugaan.

 

Uhukk…uhukk… jgn nak mengade2 yer makcik! Tuh pon ko tak leh nak hadap… cube tahan sket.  Haippp…

Check-up lagi..

Hari ni nak pi check-up lagi. Boring!. Appointment petang ni.  Jab utk kancing gigi belom amek lagi. So nak tak nak aku klinik utk check-up jugak plus nak report pasal result BSP ari tuh. Adehaii….. bos aku siap cakap, so complicated!

Haish..nak buat camano laie…. Sy kuar kejap yer bosss!!

Oklah..den nak chow dulu. Kang lamo plak menunggu kat kelinik. Huhuhu..