Week 30 Check-Up

Smlm, week 30 check-up. Aku dpt MC and sebenarnye aku mmg pon nak mintak MC. Rase tak cukup tido and letih sgt. Plus Mr Shah tak brape sihat mlm smlm. So, aku lagila bertambah2 tak leh tido.  Sib baik dpt MC, lgpon tunggu utk wat MGTT test tuh lame siot. After 2 hours baru leh amek darah utk second time. Hopefully, result MGTT adalah OK. 20/4 next check-up, which is another 2 weeks time. 

So while waiting for the 2hours, mcm biasa, amek urine test and consultation. This time berat aku naik 1.5 kgs in 2 weeks. Huhuhuh.. Tuh pun akak nurse tuh ckp suppose naik 500gm je, tp dier ckp takpelah dik asalkan jgn turun sudah. Huhuhu.. cool aje akak nurse. Sib baik tak jumpe makcik nurse yg over ituu.

So, mcm2la aku tanya kat akak nurse ni, sbb dier rajin melayan soklan2 aku spt budak tak matang inih. Adehai.. first time katekan! Mule2 check perut and buat sound scan, dgr heart beat baby R. Mule2 susah jugak sbb baby R gerak2.  Kepala baby in place betol2 kat bawah.  Bagus anak mummy!!🙂 Klu nak gerak2 or pusing2, make sure back to the right position yer sayang!

So, the nurse explained to me about many things.

1) Cara penafasan, inhale through the nose and exhale slowly after 10 counts through the mouth..

2) Tanda2 kelahiran, like perut mengeras, diikuti dgn sakit yg kerap di bhgn pinggang, plus waterbag pecah or bendalir kluar bersama darah… yerla dier bgtau awal2 takot preterm labor.

3) Pasal penyusuan and tips utk menjaga breast. By now, suppose dh ade susu. Tp aderla cara utk memerahnya. And aku pon lom try lagi. huhu. Then, dier ckp jgn basuh kawasan aerola tuh dgn sabun or sapu minyak ke ape, sbb kawasan tu akan menghasilkan minyak tersendiri utk menjaga kawasan aerola tuh. Klu nak sabun pon keliling dier je.. barulah aku tau kan! then pemeriksaan sendiri payu dara tuh kenala buat sebulan sekali… penting tuh! KLu period tuh, after 10 hari abis period mesti check. Klu preggie, ttpkan satu tarikh every mth. Cara2 tuh, klu korang tak taula kan.. surf2 la tenet. Ade je cara2 dia.

4) Senaman ketika preggie, mcm regangkan kaki, pusing2 kan kaki, buat senaman ala2 cycling utk mengelakkan kaki lenguh2 and penat..ada la mcm2 lagi..

5) Aku komplen, sbb aku rase nafas aku a bit sempit bila tido melentang, and aku tak selesa tido mengiring.. kadang terpaksa tido sambil duduk. Tp nurse tu advise, tido mengiring bagus utk bagi oksigen pada baby. Uhuhu.. aku igt baby tak selesa ke ape ke kan sbb rase dier gerak. Tp aku tido mengiring smlm..lena akhirnya. Huhu..

6) adala selingan2 lain, yg remeh2 tp aku pon tak bape igt sgt. Huhuhuu…

After the consultation finished, lebih kurang another 1/2 hour lagi masa utk amek darah kali kedua. So takdela lame sgt aku kene tunggu kan… so sambil tunggu 10.55 aku lepak kat luar makmal tuh sambil tersengguk2. Kata mengantukkk….

Once dah amek darah.. anto sample darah pi makmal. Then tros chow. Baru merasa aku nak minum air ke ape. Yerla..before amek MGTT , kena start puasa pukul 12mlm smpi dh amek sample darah kali kedua. So aku mmg gile penat, tade energy and mengantok. Ingat nak balek tros umah kan, tp disebabkan td aku tanye akak nurse tuh cane nak daftar utk kelas peneman ( ni utk allow husband temankan kita dlm labor room nnt) so aku pon teros pi GH.  Giler ah, parking mcm shitto!! Bape kali aku pusing, siap masok jalan mati.. takde parking. Dahla penat kan, plus lapar, plus mengantok..panas lagi kat luar, takpelah aku gagahi jugak. last2 dpt jugak parking.. and sgt lucky parking adalah dekat klinik obs & gynae. Then smpai2..punyela ramai gile org mengandung.. penuh aku rasa. Aku tros pi counter utk daftar kelas peneman. Then akak kounter suh masok bilik 11. Which dlm tuh ade bape2 nurse tgh check patient and ade lagi patient tgh gune machine ctg kot.. ntah aku dgr nurse tuh ckp. Most of them ni..aku rase yang ade problem or maybe dh rase sakit sbb dh due ke ape ke..

Aku masok tros tanye nurse, then diorg tunjukkan satu buku. Suh aku daftar hari ape nak dtg kelas. Diorg provide kelas on Monday and Thursday je. 8.00am – 12.00pm. So, utk bulan 4 sume dh penuh. Sbb satu kelas hanya 10 couple je. So, paling early 11 May ni. Huhu..just few days to 36 weeks (9mths).  Huhu.. hopefully tak terberanak awal… heheh..

Huhu..penat sungguh. Sempat singgah umah makcik aku sbb GH dekat benau ngan kpg aku. Dptla makan… daging masak lemak, ikan duri masak asam, ikan kembung rebus goreng(marvellouss..aku suke!!) dh makan2.. solat zuhur.. aku chow chin cau……. balek umah trosss.. tidoooo!!! penat giler ah!

Sekian……. penat sungguh entry ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s