Braxton Hicks??

Malam td aku tido dgn keadaan yg tak selesa. Sakit amat2… Perut memulas2, rase nak membuang, pegi toilet tade ape yg nak dibuang. Haishhh… adakah ini rasenya contraction? Smlm sakit pinggang sgt2, nak tido tak leh plak. Asyik je ulang alik ke toilet.  Mata dah mengantok tp terpaksa melayan sakit. Lame2, dapat jugak tido and pagi tadi dh tak rase sakit. Adakah tuh braxton hicks contraction?

Advertisements

Check Up update (25th May 09)

I’m still here. Its 14 days to go.  Yeay…!!! uhuhuhu..

Anyway, smlm aku pegi check-up at clinic as normal. Berat tidak naik langsung, paling best ralat weighing scale klinik ngan GH adalah jauh berbeza. Berat aku tak semena2 turun 2kgs++, klu refer to the my last weight kat GH last week Monday. Takpelah asal tade rekod buruk. Hb pon ok 12.0, everything was ok on the check-up, tapi………..

But been too ‘byk mulut’, then when the nurse asked me, hows the baby’s moving, and I answered, “slow sketla nurse..tp complete laa 10 moves in 12 hours.”, jawapan mmg konfiden mcm tgh borak2 dgn member. Then nurse teros refer aku kpd Gynae. Then, jumpe Gynae , teros buat surat for me to refer tros ke Kamar Bersalin… ! Damn!! Tetibe aku cuak giler, aand menyesal being too friendly to the nurse. Haiyohhh!! Dah la aku mengantok, adek aku pulak teman aku dah tertido2 kat luar. Haish… menyesal menyesal.

Then teros drive ke hospital. Smpi kt kaunter, agak lama jugak since ramai patient tgh nak bersalin kan. So, para2 suami sibok dok tanye kat kaunter, isteri saya mcm mane, isteri sy dh bersalin ke, mcm2 la. Then aku tunjuk surat refer, nurse kat kaunter suh aku daftar kemasokan wad. Haishhhh… bukan check je ke??? Aku rase malas nak daftar tp nurse tuh siap ckp, klu tak nak masok wad atas risiko awak sendiri. Haiyoh…. adek aku plak.  Daftar je lah!! So after daftar, nasib baik adek aku ade, so dier pi daftar aku tunggu turn utk di panggil. After few  mins, nama aku kedengaran, amek bp, urine and nurse suh tukar kain. So tukar2 kain kaler pink.. baring atas katil. Check baby heart beat, normal. Then tunggu doktor plak. Sambil2 tuh nurse suh lunch dulu. Tak sampai 2-3 suap sambil on the phone with my dear hubby. Nama aku dh kedengaran. Haishh… 

So ade nurse lelaki entertain aku, not sure apela, with lite blue uniform.. tanye brief pasal my case, and put into records, then later on, gynae is a chinese lady dtg, so he explained about my condition, the doktor check my perut and sambil bagi summary to that guy. 

Then the worst was, time tuh doctor tuh tanye dah check ape tah, then dier cakap belom.. then doctor mintak glove, suh aku angkat dua belah kaki,  rupenye nak seluk dlm utk check dah berapa bukaan. Haish… aku dgr it was 1.5cm soft and bla bla bla… tuh teros tak dpt tangkap. They hv their own terms. So aku sendiri tak dpt nak paham. But, when the moment she put her finger inside mine, adoila…. sakit tau.  I think it was deep inside. And paling tak best there was another guy doktor betol2 in front of my ‘kangkangan’. Haish.. malu tak malu terpaksalah. Aku dh terkepit2 malu, doktor plak suh buka lagi buka lagi…. haishhhh..

Then go for scan plak, scan with another chinese guy with the lite blue uniform jugak. I wonder la who are them. Hmm.. Then after scan , checked CTG plak.. which is check your baby heart, and nnt ade kuar something like graph, to show your baby’s reaction. So result was OK, baby is so active just that maybe aku tak rase kot. Perut tebal agaknye. Then doktor cakap boleh discharge and you can go home. Aku mintak MC then settle borang kuar hospital and we all balek mencarik lunch with Mr Shah yg half day dek kerana risau. Heheheh.. wat suspen jerkkk!!!

Later we all balek kepenatan dan apa lagi..udah capek..ketidurann!!!!

Salam Takziah..

Ucapan takziah kepada Kak Zila atas pemergian Ayahandanya pada 28 April lalu.  Sungguh pon aku terlambat mendapat perkhabaran, bak kate Kak Zila, better late than never.

Semoga Kak Zila tabah menghadapi dugaan.

Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-fatihah buat Arwah, Allahyarham Pakcik Kassim Shaari. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

untitled1

Yeay!!..and Not Yeay!!

I’ve decided not to sit for the test. I know mcm rugi kan… Since, mr Shah and my mum not encourage me to go for the test.. So, maybe nxt time. After deliver perhaps. Klu pegi skang, mcm boleh lulus kan!! So, takpelah… I can have my nice and calm day in the office today w/out stressing my brain to hafal2 itu dan ini……You know test tuh adalah theory test and passing rate is 70%… uhukkkkk!! Bukan senang nak dpt Microsoft certified .. haishh!! So takyah pening2..tak usah datang teros kan!!Yeay..!!

Hari ni lupe bwk hp and too bad, office is in the shut down mode. So no operator working. Aku dial 0, siap operator leh cakap, “Our Office is close for the holidays. Have A Nice Holiday.” and terus hang up. Haishhh..  dept aku jer tak penah nak holiday. Bz 24jam.. now mcmmane aku nak bgtau Mr Shah that I forgot to bring my hp, and also he oso cannot call my office phone, sbb the stupid answering machine didn’t asked for the ext number and lagi malang, my off phone is not a direct line phone. Haiyohhhhh….

Malas nye nak berjalan carik public phone. Hmmm… ceruk mane ade public ni huh??? Klu jumpe belom tau leh gune ke tak public phone tuh… Uhukkk..

Benci. Benci…………… 😦 Not Yeay!!!

 

P/S; Kak Zila, if you reading this,  Happy Belated Birthday!! Sorry for the belated wishes. Pls check your mail.  I’m having a bad memory loss recently. Sume pon nak lupe. Haiyohh…. problematic!!! Pagi tadi tetibe tgh mandi, teringat..eh bday Kak Zila dh lepas. Ampun yer Kak Ila, bukan sengaja.. den betol2 lupooo… tp den masih igt lagi your sexy tahi lalat di mana… ekekekek!!

Dah masok 9 bulan daaa…

Aku rase entry2 aku sejak awal pregnant smpi dh masok 9 mths ni, most of them adalah perihal aku yg sleeeeppppy. Uhuhu.. sadis btol. Tak abih2 ngan kesah aku yg sgt mengantok ni. So, u can imagine how lembik am i, muke pon letih aje. Hehehe..

Anyway, last few days, malam2 asyik hujan aje. So, tidorku memang nyenyak giler tp routine ke toilet di tgh2 malam masih berjalan seperti biasa. Walaupon kadang2 malas nak bangun, tp aku gagahi jugak bila kala rase mcm dh nak terkucil sgt2. Uhuuhuh… tp Alhamdulillah..tidur ku nyenyak sedikit.

Anyway, last week aku buat BSP(Blood Sugar Profile) for second time at GH. Result was normal for the first 3, tp masok pukul 10pm teros mendadak from 4.9 to 7.1 . Haish… dek kerana ape? Hahah.. kerana roti butterscotch. Sedap giler makan sekeping nak lagi… see akibatnye, kena buar another BSP for 10pm only, scheduled today. Hahah.. my dear Mr Shah dah pesan the day before,  time we all pi Mydin, I grabbed satu roti breakthrough, roti biasa and roti burger then nampak roti butterscotch, the he said, jangan since esok nak buat BSP. So I letak balek realizing that roti tuh kan manis. Then masa hari buat BSP, we stopped by at Mydin lagi with MIL and SIL, then I grabbed jugak roti itu. Kedegilan sungguh pompuan ini.  Nahh.. amek ubatttt!!!

Only few keping I ate before 8pm, resulted the sugar level to that high. Hmmm… see, roti lagila high carb kan.  Tp at least takdela more that 7.8. So today, aku puasa manis. Hehehehe…

 Anyway, aku ade ke’dilema’an skang ni, my ms boss dah scheduled test utk certified BS Support kat KL this Friday. But looking at my condition yg mcm ni, should I go or not?? Haiyoh…. peninglaaa, dilema..  Helppppp…….!! Aku risau, takot terdue awal… haah, kecoh plak kan nak anta aku pi spital. and nak kena bawak ke my hosp. bag? nnt diorg tak jadi pi peksa sbb nak anta aku ke spital plak…haisshh!!! Pening ah..

I’m back..

After few days w/out entry.. I’m finally back. 

Tade, been bz lately plus cuti lagi, I hef a lots of work to get done. So, hv to focus more on the tasks given by ms. boss. Anyway, tak bestla skang, mereka sudah block friendster and facebook. Tensionnyeeee!!!

Last nite, hujan agak lebat. Syukur Alhamdulillah. Dapat jugak aku tidur dengan nyenyaknye. Even takdela cukup sgtkan, tp still I have a quality sleep finally. Takde rase panas, badan melekit2 , gatal2 and all. Sejuk2 pon still tak pandang selimut smpi morning my leg cramps.  Hehe.. padan muke!!!

Now, my right hand pon started to feel numb. Wrist rase lenguh sgt.  Uhuk..

This week, dh 2 hari I prepared dinner for both of us. Normally, we went out for dinner. Since, we bought byk lauk like sotongla, daging and whole chicken, so tak mo membazir..baik balik rumah masak jer.  Lagipon makan kat rumah lagi bagus, takde ajinamoto and jimat plak tuh.  Penat2 pon, panas2 pon.. still larat jugak klu masak simple2.  So later after masak, Mr Shah need to help me urut my hands to ease the numbness.  When talking about masak, Mr Shah akan surrender if I ask him to cook. Seboleh2 dier taknak and sanggup p dabao kat luar. Haish.. nak tak nak, saya mesti masak jugak. Later he will help me do the washing up and clean the kitchen and also prepare the table. So, takpela kan, its a fair and square for both of us.  

Its 29 days to GOOO.. and takot but aku percaya the excitement to meet our little prince can overcome my fear. Huhu..  Mintak2 dipermudahkan. Insya-Allah.. doakan aku yerk!!!

35 days to GO!!!

huh

 Lagi 35 hari… uhuhuh.. takot ade, excited pon ade.

Anyway, i’ve been doing  researches about giving birth and all. Too much research are actually making you even worry of what is going to happen. Now, aku berasa amatlah takot, especially bab2 kena gunting, jahit and all. Uh gerunnya.. takot I’m not kuat enuff to do the teran2 job. Haisshh… tuhla padan muke sendiri!! Korang, jgn buat research over2 mcm aku ok.  Ni dok macam2 pk. Even gynae yg aku jumpe pon ckp, awak ni buat research byk sgt ni. Jgn pk over2 sgt. Nnt when the time comes, you’ll get the experience. Huhuhu…

I’m now, so damn sleepy actually. Haiyoh… pening pening. Sambil buat2 coding leh terlelap jap. Aku takot aku save2 tros masok live system. Matilaa…  Kadang2 time ngantok ni, aku takot gak ter’reply’ personal mail ke boss ke or user ke. Yer aa.. tgh karang2 mail tetibe termengantok kan.. pastuh teros send. Tgk2 aku forward personal mail reply kat bos. Haa..kan ke naya. Adehai…  Tp its never happen laa

Anyway, my mum at Melaka now. Yeay, she is here to attend cousin’s wedding tommorrow. Leh celebrate sekali Mother’s Day. Yeay yeay!!! Later find sumthing for pressie lah, at Jusco now ade discount voucher… 🙂 satu booklet lagi. Mcm2 ada…  Ni nak compete ngan abg Mydin laa ni… uhuhuhu..