Jaundice

I’ve this lapok story, but I still want it to be published here so nnt later I can go back here and read it. Saper tau kan my little hero pulak yg read my blog.

Masa Rayyan berumur 4 hari, he suspected Jaundice aka Demam Kuning.  Jaundice is normal for new born baby. Tp mesti dikawal, kalau tahap bilirubin terlalu tinggi, operasi tukar darah perlu dilakukan. And also if baby ade Jaundice, ade kemungkinan heart problem.

Masa tuh JM( Jururawat Masyarakat) dtg, check and ckp ade kuning. So, dia buat surat utk pegi check tahap kuning.  We tot only slight jaundice, tp it turned to be.. Rayyan kena warded. Bacaan kuning dier about 18.9 if i’m not mistaken. Actually agak tinggi. Masa sampai kat NICU, another blood test was taken. And the reading turn to be higher which is 20. Masa tuh, jgn nak cakap.. air mata dah meleleh dah. U know.. I felt sadis bangat, see your own son.. dok bawah photo light tuh. Plus, when I see my own son je yg photo byk, yg lain sume mcm slight jaundice and lagilaa bile reading naik sampai 20. Oh my God! Masa tuh Tuhan jer tau ape perasaan aku. For the very first time, I knew this is mother’s feeling.  Seeing tangan dier kena masok jarum, masok air.. you know how it felt. Haish..

Masa tuh Dr cakap, jgn makan apa2 ubat jamu lagi. So I stopped taking this ubat sesei that my mother bought utk pukul angin and pukul darah. Masa tuh aku tak start makan jamu lagi.  And aku tak leh breastfeed Rayyan, sbb takot ubat yg aku makan that course the jaundice naik tinggi.  Since mother’s bed kat NICU penuh, aku berulang dr rumah.  Doktor bagi solution utk masokkan air and he said sbbkan tinggi, chances utk turun cepat agak susah. So Dr tuh predict tmrw mungkin reading tak turun. Masa tuh aku tawakal jer, mintak2 jangan naik. Yerla risau giler, klu smpai kena tukar darah sumer. Dahla baby kecik lagi tatau aper, yg dier tau nangis jer.

Keesokkkan harinya reading sampai about 7am, aku tunggu2 Dr check Rayyan. Sbb ramai baby kena check, so tunggu jerla turn Rayyan.  Mungkin Doktor tuh tgk aku awal2 dah sampai, tunggu punye lama.. bile turn Rayyan, dia cakap,, Awak.. reading dier dah turun. Aku tanyer berapa? Doktor tuh mcm teragak2 and then cakap 13. Aku cakap.. betol ke doktor? Doktor tuh, kejap..saya confirmkan balek, mcm tak percaya. Then later dier buat phone call dgn makmal I guess to confirm the reading. Then Dr tuh dtg kat aku cakap, Confirm! 13… I was like Alhamdulillah…. nurse yg jaga baby kat situ pon surprise sgt bile reading turun byk in satu malam. And Nurse tuh ckp lagi,  mungkin kaedah masok air tuh berjaya!! Aku mase tuh happy gilerr…  dr photo light 4 turun jadik 2 photos jer. Alhamdulillah..

Petang tuh reading turun 10.4 pulak, so Rayyan dipindahke 1 photo pulak.. mase tuh aku dan Mr Shah happy bangat, tp still Rayyan kena dimonitor dulu.. Esoknya, pagi2 lagi kami dah sampai Hospital. Mane tau Rayyan boleh discharge ari tuh. Sampai2..tunggu agak lama jugak sbb nak tunggu turn kan. Then bile turn Rayyan, aku tanye Doktor dah boleh keluar ke?  Doktor check reading dah turun tp dia nak check dulu blood type Rayyan and whether its +ve or -ve.  Then after a while dr. bgtau my baby’s blood type is o +ve so dia buat surat discharge. Aku tak sure what would happen if -ve, mase tuh dah happy bangat lupe nak tanye doktor tuh! Huhu.. mase tuh happy bangat klu tak terpaksa tangguh balek Perak. =)

Tp still balek rumah kena monitor kuning dia.  Rayyan punye case dikira prolong jaundice.  Hampir sebulan kuning dia baru surut.  Lepas seminggu kuar NICU, ktorg pegi klinik komuniti kat kwsn rumah aku utk check reading kuning dia.  Reading naik 10.9, naik sikit and tak turun2 since last day dia warded. Besoknya turun sikit 10.4. Then mase his 3rd week, reading about 9. Klu clear kuning reading must less than 5. Macam ktorg buat, cthnya bagi minum air sengkuang china, minum air susu kambing(qty yg sikit), mandi air daun belimbing buluh, air kedai sesei, breastfeed every 2hours.. topup lagi susu formula…nak bagi kuar kuning. Nak kuarkan kuning tuh adalah melalui kencing dan beraknya. Lagi byk berak and kencing lagi byk buang kuning. Alhamdulillah, dah nak sebulan baru la surut kuningnya.

Aku taktaula betol ke tidak, tp Nurse kat NICU ade cakap ngan aku,  kalau mak darah o, anak mungkin akan dpt kuning. Tak taula betol ke tidak, tp sbg precaution ape salahnye nxt time, awal2 lagi dah cegah.  Bahaya Jaundice kalau lambat dirawat boleh menyerang otak,and  leh sbbkan cacat otak.

Anyway I got some pictures taken mase Rayyan kat NICU harituh.

12062009395e

Kesian dia...

12062009398e

Under 4 photos

12062009399e

Sian Rayyan..

13062009401e

Under 1 photo.. nak balek dah!!!

Advertisements

Update..update…

Lame tak update.  Takde mood lagi nak berblogging for the mean time.Hehehe.. Malas sbnarnye!!!Hari ni hari ke 43 aku berpantang. Owh.. tmrw is the final day.  Uhuk.. tak bestt!! Lagi few weeks kena KERJAAAA!! Damn!! Sesungguhnya MALAS tol nak kerja!! Haishhh.. nak tinggal kan sikecik tuh! Uhhh…. ape nak buek!! Mummy kena kerja.. Rayyan nak pakai baju cantik2 tak???? huhuhu…..

Aku ni takdela pantang mane sgt pon kan!! Kadang2 jamu pon aku skip. Huhuhu… bukan ape lupe deh. Time pantang, sedap aku merasa durian. Ala..bukan byk..2-3 ulas jerr!! Huhuhu..

Anyway, my Little Rayyan now being so comel!! Pagi2 buta after his poo-poo session, he will give her big smile and smile like no other business. Owh, his poo-poo time mesti pukul 3-4pagi everyday.  Time2 org tgh mengantok sakan time tuh dier senyum sakan. Lagila bile kita bukak drypers utk bersihkan montot comel dier. He will give his sweet mcm nak cakap thank you mummy!! comel bangat!!

18072009577e

Geramm... this pic was captured at about 3am in the morning!!

Anyway, ari tuh his first check-up,

Berat at 1mth – 3.7 kg  from 3.1kg

Panjang – 55cm from 49cm

And now Rayyan sudah dibotakkan. Hehe.. Rayyan got a new name given by his uncle which is SHAOLIN. Hehehe…. Dah lame dah pon we all cukur dier. By now dah tumbuh dah sikit2 rambut Rayyan.

10072009541e

Little Shaolin =)

This weekend we’re going back to Melaka. Yeay..soon to see daddy!! Plus feel sad, after almost two mths kat perak, musti homesick!! uhuk..uhuk.. bukan Rayyan yang homesick tp mummy!!!

Anyway, my little Rayyan at his 1mth old.. =)

10072009542-001

08072009526e

10072009543e

10072009545e

10072009535e

P/S: Haiyoh.. pas ni kena pulun work out!!! Haishhh.. berat aku kat situ jerk takmo turun2!! Helppppp!!!

One Month Old..

Sorry dah lame tak dpt update kat sini. I’ve been busy layan Rayyan. Bukan senang being a mother tp i know i’ve tried as much as I cud to adapt that I have my own son now.  And I’m loving it and I love him even more every other day.  Tak boleh bygkan, biler dah start kerja nanti, how its gonna be? Rase mcm tak sanggup nak tinggalkan. Even now, sekejap2 pon dah rase rindu sgt. Haishh…. Takmola pikir.

Alhamdulillah Rayyan bertambah sihat and montel.  And now dah pandai bagi his sweet smile.  Sgt kuat menyusu, and I tried fully BF, tp dia macam tak puas and so I campur ngan FM. I know I shouldn’t do that. Tp kesian tgk bile he is showing his tongue acting mcm tgh menyusu while sleeping.  Haish.. plus my milk production tak berapa bagus la.  I dunno why, tuh yg buat my baby tak puas, I guess.  Every 2-3 hours Rayyan akan bangun dan mula mengengek untuk menyusu.  Diapers pon hari tuh I bought Drypers 64pcs, in two weeks time dah habis. Then he got nappy rashes, so I tried Huggies Dry, I bought yg 84pcs (If I’m not mistakenlaa), baru beli last week and this week only half of them left.  Haish..mane taknye sbb ruam every 3-4 hours aku tukar diaper. Kesian dia basah. Dah tu bile kuat menyusu, dia shi shi pon memang kuat la. Sekejap je dah berat diapernya.   Takot tak selesa plus ade rashes lagi.

8 of July Rayyan is 1 month old,  tmrw is Rayyan’s first appointment kat klinik.  Let’s see berapa berat Rayyan after 1 month. Hari tuh masa 20 hari, he is only weighs 3.2kg, hopefully dah sebulan ni, naiklah byk sikit.  Insyaallah…

Anyway dah berapa lama dah aku draft utk continue cerita pasal labor experience, sorrylah nak draft kemain lama.. tak menyempat2. Huhu…

 

To be continued from part 1…

Sampai di hospital, kami teros ke Labour Room. Mr Shah uruskan daftar masok while aku menunggu utk dicheck.  Nurse shift malam ni agak garang I guess. Dier bagi aku baju hospital kaler pink and mintak aku tukar then baring atas katil.  Then mula lah adegan seluk, peh… dier seluk mmg sakit giler.  Sambil marah2 cakap naper dtg lambat. It was 5cm dilated. Then dier masokkkan ubat dkt bontot utk lawas berak. Time ni aku keras kan badan kot, kena marah plak. Dier ckp org selawat byk2 bukannye takot2 mcm ni. Kena sound direct. Adehai.. menyampah plak kan! Lepas buang air besar, sorang doktor tgh terpisat2 lagi baru bangun. Dr tuh seluk plak lagi sekali. Tp Dr ni better dr nurse tadi. Then aku diminta tunggu sebentar. Call Mr Shah, mintak dier amek pakaian aku yg ku pakai ke hospital tadi.  Then, a while after that sorang lagi nurse dtg dengan wheel chair, minta aku duduk utk di bawa ke labour room. Masa tuh aku dah tanya nurse, sy bersalin hari ni ke nurse? Nurse tuh cakap Ya! Haish… semakin berdebar2 aku rasa. Aku ditolak ke Labour room no 8.  Haish.. no feveret tuh!  Sakit masih mild2 lagi. Aku tanye nurse, bila husband sy boleh masok. Dier ckp lepas pecahkan air ketuban. Aku tanya lagi bila nak pecahkan. Nurse tuh ckp lagi, Kejap lagi! Makin berdebar2. Tak lama lepas tuh nurse dtg, bawak satu alat panjang. Seriau jugak aku ingatkan sakit, tp langsung tak rasa apa pon. Last2 dier ckp dah pecah dah. Die bagi aku pad suh kepit. Tp aku tak rasa pon mcm ade air keluar ke ape. Ntah maybe sbb sakit sgt dah tak perasan ape dah.  Then, aku teros pesan nurse tuh panggilkan Mr Shah masok.  Aku try call, Mr Shah cakap dier pi solat subuh dulu.  Later another nurse dtg, pasangkan alat CTG kat perut aku utk monitor jantung baby, and masokkan drip air and ubat cairkan darah.   So, nak gerak2 agak limited sbb badanku dipasang itu dan ini. Tak lama Mr Shah masok dengan air selusuh di tangannya. Lega bila nampak dia masok.  Rase sakit yg sekejap2 tuh mmg menyengat. Rase mcm pinggang aku nak patah. Rase mcm tulang punggung ku nak tercabut, Ya Allah..!! Aku cube berselawat sambil menahan sakit. Rase nak menangis tp tak keluar air mata dek kerana sakit yg teramat sgt. Aku hanya diberikan ubat tahan sakit yg dicucuk di punggung ku.  Ubat tuh mmg mengantok gile tp rase sakit tatapp rasa takde miss langsung. Time ni baru aku tahu betapa peritnya nak melahirkan seorang anak. Insaf mengenangkan pergorbanan ibuku melahirkan aku dan 5 org adekku. 

Ku genggam kuat tangan Mr Shah setiap kali contraction dtg. Dier hanya mampu minta aku bertahan, yg aku plak asyik ckp, tak tahan sakit…. pergerakkan agak limited dek kerana CTG, klu aku gerak sket mulalah CTG tuh tak leh read. Mr Shah suh aku baring elok2, takot reading jantung baby tak lawa. Aku plak tak tahan nak pusing ke kiri dan ke kanan. Dr Pakar round baca reading jantung agak lemah. Dier ckp by 2pm klu tak deliver lagi, kena masok OT utk c-sect.  By 12pm its only 6cm dilated. Bayangkan berapa lama.. from 4am till 12pm baru 1cm buka.. Nurse dah byk kali kuar masok, yg shift pagi dah kuar, shift petang dah masok.. aku masih belom bersalin.  At around 1pm plus klu tak silap azan zohor… aku rase pinggang betol2 rase nak patah..sakitnya tak boleh digambarkan, aku ckp Mr Shah aku rase mcm nak terberak, tp aku wasn’t sure sgt. Sekejap aku rase mcm nak membuang tp sembelit..so aku mcm ckp sure tak sure je ngan Mr Shah. Tp after dah few times rase sakit sgt, aku cakap lagi ngan Mr Shah, pls call somebody rase mcm nak terberak sgt2. Then, dtg somebody i’m not sure nurse ke doctor, sume org yg masok aku langsung tak perasan siape, hanya aku nampak kelibat mereka keluar masok dek kerana terlalu mamai sbb bius, actually aku dibius kali kedua tp aku tak sure pukul berapa, so no wonder mata aku terlalu mengantok sehingga aku jadi letih yg teramat2.  After Mr Shah panggil someone utk check aku. Aku dgr diorg ckp it was 9cm. Alhamdulilllahh… akhirnya 1cm to go.. kala itu, sakit yg teramat2 sgt. Bagi aku paling klimaks sakit dier. Aku dh tak boleh tahan, katil kat labour room tuh pon dah jadi mcm ape dh aku tak tau.  Sbb sakit sgt, aku peluk pinggang Mr Shah kuat2. Aku xtaula ape aku dh buat ngan Mr Shah time tuh. Tgn yg dimasokkan jarum tuh pon aku tak rase ape dah. Sakitnya mcm tak dpt ditahan2, setiap kali ade doktor je masok dtg check, aku mengadu tak tahan sgt. Too bad sbb pakar bius takde early in the morning, so aku tak dpt nak amek epidural.  Aku tawakal jer, sambil mulutku terkumat kamit berzikir mintak dipermudahkan.  By 9 cm tuh mereka hanya dtg check and bgtau it was 9 cm, then after that they gone. Nak menunggu 10 cm tuh aku dh tak tau mcm mane nak gambarkan kesakitan tuh, aku tak abih suh Mr Shah panggil someone utk check if it is already 10cm.  Ape yg aku igt, aku ckp ngan Mr Shah aku dh tak tahan sgt, Mr Shah mintak aku bersabar dia cakap sikit lagi je. Aduhaiii…tak tertanggung rasanya sakit yg teramat2 itu. Tak lame after that, lampu yg mcm selalu kita nampak dlm bilik OT tuh dibuka… Aku dpt rase mcm this is the time. Then aku nampak mcm mereka sibuk2 prepare everything. Masa tuh aku dgr nurse cakap, kesiannya dah bape org bersalin, awak tak bersalin2 lagi. Org yg masok kendian dah bersalin dah. Aduhaii…. hebatnya dugaan untuk aku ini!! Then, after diorg finish setting up alat2 and everything. Diorg mintak aku meneran. Ya Allah! Sekali lagi..DUGAAN!! Dah berapa kali aku cuba, tp tak berjaya. Ya Allah, aku betol2 letih sgt. Aku cube sedaya upaya tp masih tak mampu. Aku dgr Mr Shah and mereka2 disitu memberi kata semangat utk aku meneran.  Aku dgr, Sikit Lagi! Sikit Lagi.. Dah nampak kepala. Bila aku berhenti.  Kepala baby tersekat disitu.  Masa tuh aku dah lupa cara2 nak meneran yg aku belajar masa pergi kelas antenatal dulu. Cara meneran yg betul adalah spt meneran ketika berak sembelit dan bukan dgn meneran dimuka iaitu menunjukkan memek muka yg sgt over ketika meneran sambil mengeluarkan bunyi nyaring. Nope! Itu salah sama sekali. Dan yg salah tuh jugak aku buat. Puas misi2 nasihat aku, bukan teran mcm tuh. Aku rase mase tuh aku dah cube push as much as I cud.  Aku rase letih sgt plus ubat tahan sakit tuh buat aku mamai sgt2.

Later, diorg setup alat bantuan which tpt letak kaki then sambil aku teran they tried to help dgn urut perut aku.  Ntahla bape kali aku cube push and one of them buat episotomy (potong bahagian bawah tu bagi laluan besar sikit), time tuh tak rase sakit pon, rase mcm kena hiris tp mase tuh sume pon aku tak pedulik!! ntah nape ntah maybe sbb aku dh tak larat sgt kot.. Yang penting cepat2 kuar baby. Aku sempat tertidor sbb ubat bius kuat gilerr!! after that diorg suh aku push lagi..taktau bape byk kali aku push but after a while dlm keadaan mamai, AKU BERJAYA!!! And then someone suh aku pegang Rayyan. Misi tanya anak awak boy ke girl. Aku cakap boy, and mereka tanye few times to make sure aku betol2 tau thats my baby.  Masa tuh aku rase lega sgt. Ya Allah! Akhirnya..aku selamat melahirkan putera sulung kami.  Ku lihat Mr Shah keluar dr toilet slps ambil wuduk utk mengazankan anak kami.  After that, aku betol2 lemah. Hingga aku tak sedar dan sikit pon tak rase sakit bila process2 jahitan and all. Masa tuh aku berserah je dek kerana terlalu letih yg teramat2. Tiada yang penting selain aku teramat bersyukur semuanya sudah selesai.  Setelah 9 bulan penantian, pengalaman melahirkan Rayyan merupakan satu pengalaman yg tak dapat aku lupakan.

p/s: I know my story agak berterabur here and there. Malas nak edit or baca balek.  Huhu…

 

Copy of DSC00147