Jaundice

I’ve this lapok story, but I still want it to be published here so nnt later I can go back here and read it. Saper tau kan my little hero pulak yg read my blog.

Masa Rayyan berumur 4 hari, he suspected Jaundice aka Demam Kuning.  Jaundice is normal for new born baby. Tp mesti dikawal, kalau tahap bilirubin terlalu tinggi, operasi tukar darah perlu dilakukan. And also if baby ade Jaundice, ade kemungkinan heart problem.

Masa tuh JM( Jururawat Masyarakat) dtg, check and ckp ade kuning. So, dia buat surat utk pegi check tahap kuning.  We tot only slight jaundice, tp it turned to be.. Rayyan kena warded. Bacaan kuning dier about 18.9 if i’m not mistaken. Actually agak tinggi. Masa sampai kat NICU, another blood test was taken. And the reading turn to be higher which is 20. Masa tuh, jgn nak cakap.. air mata dah meleleh dah. U know.. I felt sadis bangat, see your own son.. dok bawah photo light tuh. Plus, when I see my own son je yg photo byk, yg lain sume mcm slight jaundice and lagilaa bile reading naik sampai 20. Oh my God! Masa tuh Tuhan jer tau ape perasaan aku. For the very first time, I knew this is mother’s feeling.  Seeing tangan dier kena masok jarum, masok air.. you know how it felt. Haish..

Masa tuh Dr cakap, jgn makan apa2 ubat jamu lagi. So I stopped taking this ubat sesei that my mother bought utk pukul angin and pukul darah. Masa tuh aku tak start makan jamu lagi.  And aku tak leh breastfeed Rayyan, sbb takot ubat yg aku makan that course the jaundice naik tinggi.  Since mother’s bed kat NICU penuh, aku berulang dr rumah.  Doktor bagi solution utk masokkan air and he said sbbkan tinggi, chances utk turun cepat agak susah. So Dr tuh predict tmrw mungkin reading tak turun. Masa tuh aku tawakal jer, mintak2 jangan naik. Yerla risau giler, klu smpai kena tukar darah sumer. Dahla baby kecik lagi tatau aper, yg dier tau nangis jer.

Keesokkkan harinya reading sampai about 7am, aku tunggu2 Dr check Rayyan. Sbb ramai baby kena check, so tunggu jerla turn Rayyan.  Mungkin Doktor tuh tgk aku awal2 dah sampai, tunggu punye lama.. bile turn Rayyan, dia cakap,, Awak.. reading dier dah turun. Aku tanyer berapa? Doktor tuh mcm teragak2 and then cakap 13. Aku cakap.. betol ke doktor? Doktor tuh, kejap..saya confirmkan balek, mcm tak percaya. Then later dier buat phone call dgn makmal I guess to confirm the reading. Then Dr tuh dtg kat aku cakap, Confirm! 13… I was like Alhamdulillah…. nurse yg jaga baby kat situ pon surprise sgt bile reading turun byk in satu malam. And Nurse tuh ckp lagi,  mungkin kaedah masok air tuh berjaya!! Aku mase tuh happy gilerr…  dr photo light 4 turun jadik 2 photos jer. Alhamdulillah..

Petang tuh reading turun 10.4 pulak, so Rayyan dipindahke 1 photo pulak.. mase tuh aku dan Mr Shah happy bangat, tp still Rayyan kena dimonitor dulu.. Esoknya, pagi2 lagi kami dah sampai Hospital. Mane tau Rayyan boleh discharge ari tuh. Sampai2..tunggu agak lama jugak sbb nak tunggu turn kan. Then bile turn Rayyan, aku tanye Doktor dah boleh keluar ke?  Doktor check reading dah turun tp dia nak check dulu blood type Rayyan and whether its +ve or -ve.  Then after a while dr. bgtau my baby’s blood type is o +ve so dia buat surat discharge. Aku tak sure what would happen if -ve, mase tuh dah happy bangat lupe nak tanye doktor tuh! Huhu.. mase tuh happy bangat klu tak terpaksa tangguh balek Perak. =)

Tp still balek rumah kena monitor kuning dia.  Rayyan punye case dikira prolong jaundice.  Hampir sebulan kuning dia baru surut.  Lepas seminggu kuar NICU, ktorg pegi klinik komuniti kat kwsn rumah aku utk check reading kuning dia.  Reading naik 10.9, naik sikit and tak turun2 since last day dia warded. Besoknya turun sikit 10.4. Then mase his 3rd week, reading about 9. Klu clear kuning reading must less than 5. Macam ktorg buat, cthnya bagi minum air sengkuang china, minum air susu kambing(qty yg sikit), mandi air daun belimbing buluh, air kedai sesei, breastfeed every 2hours.. topup lagi susu formula…nak bagi kuar kuning. Nak kuarkan kuning tuh adalah melalui kencing dan beraknya. Lagi byk berak and kencing lagi byk buang kuning. Alhamdulillah, dah nak sebulan baru la surut kuningnya.

Aku taktaula betol ke tidak, tp Nurse kat NICU ade cakap ngan aku,  kalau mak darah o, anak mungkin akan dpt kuning. Tak taula betol ke tidak, tp sbg precaution ape salahnye nxt time, awal2 lagi dah cegah.  Bahaya Jaundice kalau lambat dirawat boleh menyerang otak,and  leh sbbkan cacat otak.

Anyway I got some pictures taken mase Rayyan kat NICU harituh.

12062009395e

Kesian dia...

12062009398e

Under 4 photos

12062009399e

Sian Rayyan..

13062009401e

Under 1 photo.. nak balek dah!!!

2 thoughts on “Jaundice

  1. hi… syiqin ek? visit your blog baru tau sape empunya diri.. tak sangka ramai gak budak teknik ade blog!! huhu…. lepas ni harus blog hopping!! anyway, thanks for the wish. Syiqin pon tak lame lagi nak dpt 2nd baby ek.. take care tau!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s