Update..update..

Heyyoo…

Uh…surfing through baby stuff on the web boleh buat aku lupa buat kerja satu hari. Rayyan is sleeping soundly after dah penat main malam ni. He took a nap for about an hour plus after 7pm tadi. Then I masak cepat2 before Mr Shah balik.  Right on time, I just finished cook for our dinner then Rayyan wokes up when dengar kereta daddy dier.  It happened almost every day. Then fed him 6oz of FM then poo-poo time. Today, Rayyan poo-poo after every time I fed him.Tapi he looked fine, active je. So I guess takde ape2 kot. Insyaallah… mintak dijauhkan dari apa2 penyakit. Ok sambung cerita, so I bersihkan Rayyan and change his diaper and put him on the walker.Then, kami makan while Rayyan mengendeng tp of course la tak dapat kan.  Yang kesiannya, dia datang kat Mr Shah yg tgh makan at the dining table, dok jer sebelah sambil pandang daddy dier, hoping dpt la makan jugak.  Buat muka kesian.. alahai.. siannye dia. Nnt dah besar sket baru leh makan nasi dgn ayam goreng besar2..ok sayang!

Now Rayyan dah 5 mos plus.  Sekejap jer rasanyer, rasa mcm baru je lepas deliver and now he’s growing fast. Sigh. How time flies. Anyway, at his 4 mos, byk benda yang Rayyan dah berjaya accomplished.  Tak kirala cepat ke or lambat he catches up with the standard milestone, but I am still proud him.  Watching him growing up, when he get to know something or learn things, and of course we dont force him to do this and that. Like if dia tak reti nak meniarap, we wont force him if he dont want to.

1st skali meniarap, mula2 sekali sekala jer dapat, then week after baru dapat meniarap byk2 kali. Letak je, dia nak meniarap. Now nak pakai baju pon susah asyik nak pusing sana sini. Tapi, meniarap mmg dah pandai, masalahnye nak pusing balek tak reti. Klu dah lama sgt dia meniarap, mulalah merengek, nak pusing balek. Mase first few days dia pandai meniarap, mmg susah, kena ngadap dia je. Yerla mummy yg tolong pusing balik. Until now pon masih blom reti pusing lagi, takde mase nak practise, asyik dok dlm walker je.

Sukenye dier.......

sukenye dier..

Then, at the same week dia meniarap,Rayyan dah pandai pegang botol susu sendiri. Anak bujang mummy dah pandai berdikari. Bagusss…!!

Favourite activity Rayyan every single time, adalah MELOMPAT. Pukul 3 pagi pon dia leh layan lagi lompat2 atas katil. Nasib baik mummy dia tak keja, leh layan, klu keje tuh… haa..rayyan lompat la sorang2! Ok,sume org pegang Rayyan pon tak larat nak layan dia nak lompat. Time lompat tuh he is so happy siap buat2 bunyi, sbb happy sgt. Nak tak nak layankan ajer! Kurus tangan mummy, tp badan tak kurus2… haishhh!!

Now, I dah put him on the walker, bukan ape..since I takleh nak layan dia 24/7, ade gak keje lain nak buat.. if I letak jer baring sambil tgk tv, sekejap je ok, after a while dia dah start merengek2 mintak di entertain. Haish..demand anak aku ni! Nak tak nak..letak dalam walker. Abis citer. Mula2 dia diam je, tak reti nak berjalan lagi. Jalan pon ghostan (reverse)..haha! Now..dah pandai dah. Satu rumah dia jalan…bilik2 pon dia dah pandai masok skang ni. Kadang2 I plak risau carik  dia kat mana. Pandai.. main sembunyi2 ngan mummy.  I takderla biarkan dia sorang2 dalam walker, selalu smbil I kemas rumah ke, masak ke, sidai baju ke, sambil tuh I panggil2 nama dia…so that I alert sket. Skang ni dia dah pandai kutip barang masok mulut..haishh! Ini budak.. I tell you satu rahsia.. rahsia tau! One day, masa I tgh pakai kan baju Rayyan, while Mr Shah oso sat besides me, we all leh tak perasan Rayyan dah masokkan tutup botol minyak telon dalam mulut dia. Haish..gugur jantung kejap time tu! Kus Semangat….!! Yerla time tuh, I tgh cari2 mana tutup botol minyak ni, tgk2 dalam mulut dia dah.. haish, apa lagi menjerit la I, cepat2 we all keluarkan benda alah tuh dr mulut dia.. Haish.. mmg scary moment!! We all diam2 je tak bgtau sape2. Sorry  Rayyan, mummy was so careless!!Lepas kejadian tuh teros berhati2…

 

* This should be last week entry, aku dah peram seminggu…  malas nak baca balek,publish kan sajork!!! =)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s