Selera Rayyan

image

Ikan selar masak pındang
Ikan goreng garıng
Sayur bayam goreng

Selera Rayyan, my eldest. He wıll keep askıng for more rıce untıl we fınıshed up the whole dısh. Owh my dear!  I love ıt when seeıng you have the appetıte to eat. Whıle for Ranıa, she ıs happy eater. She eats everythıng-tolak batu dan kayu, she ıs the one who ıs not afraıd to try. Kalau x sedap, dıa reject. Klu sedap, she wıll ask for more. I love you my baby..




Note : bz bz as bee..bzbzbzzzbzzzz

Another Boring Day

Perut sudah berkeroncong! Tapi sendiri tak tau nak makan apa!Haish…

Klu aku bekerja skarang ni, mesti entry aku, oh, Thank God its Friday! kan???hahaha.. now being full time penyeri rumah.. Friday! Hmmm….. there is nothing to celebrate! Huhu..besides hoping that mr hubby cuti on Sunday so we can go out jalan2… I actually had asked him to promise us (paksa janji..huhu) to go to Zoo sempena Rayyan 6mos. Well let’s us, whether he keep his promise or not. Huhu….

Anyway, lagi about 3 days, the little us is turning 6mos old. Uhuh… and you know what had happened tadi, ok I havent told mr hubby yet! (matilaa aku..) Pagi tadi dgn rasminya, its his first time jatuh katil. Aduhai…I was sleeping beside him, tiba2 aku dgr dia dah melalak dah. Aku carik atas katil xde, tgk2 dah kat atas lantai dalam kedudukan meniarap! Ya Allah.. anak aku! Sib baik takde ape2. Klu dah ade gigi tuh, mau berdarah jugak bibir dia. Haish, sorry sayang, mummy was so careless!! Pujuk2 dia, and he stopped crying then get back to sleep. Sian Rayyan!! Aduhai.. tgk dia nangis, I tried my best check apa and kat mana dia sakit. Takde bruises or ape2. Hopefully, takde internal injuries. Kesiannya dia.. mummy ni nape tak jaga rayyan betol2..!!

Cerita pasal smalam, mr hubby ade sket discussion so lambat balekk. Rayyan tidak mau tido selagi daddy dia tak balek. Penat aku cube tidokan! Mata dia kemain besar lagi, as soon as dia dengar keta daddy dia park depan umah. Haish… tak sabar2 tuh tunggu daddy dia mandi and solat. Right after, mr hubby senyum sambil pandang rayyan, he was so happy sambil buat bunyi nyaring dia.  Bila daddy dia dukung dia, lagilah happy giler. Bunyi nyaring bertambah nyaring. Main2 kejap wif daddy dia.. baru teringat nak tido. Mulalah..merengek, carik aku! Dah merengek omak eh jugak yg di carik kan! As soon as I came nearer,Rayyan teros capai aku mintak di dukung. Haish.. anak aku! Oh ye.. skang ni dia sudah pandai menghulur tangan mintak di dukung dan pandai juga memilih sape yg dia nak! Hehe…

Father and Son Moment

Getting Better

Alhamdulillah, my precious honeybunch is getting better. Smalam, kami ke klinik lagi. Doktor tanye, ni apahal lagi ni? Haha… and She said first time parents , xpe.. next one mesti dah expert and learn from the mistakes. Haha.. Anyway, kami baru je dapat tahu, Rayyan now allergic to susu lembu pulak. So, skang ni minum susu lactose free. Alhamdulillah, lepas minum susu yg supplied by the clinic, takde berak2 dah. Hmm.. agaknye ni gara2 bagi makan awal sgt kot!  Tapi doctor tak mengiakan pon  but she said, bila badan baby dah tak leh terima, tak kira dah berapa lama pon , klu memang allergy tetap allergy.  For the mean time kami bagi dulu susu lactose free, later biler dah besar sket kena ajar jugak minum susu biasa.

Tapi minum susu jer, Rayyan tak bape kenyang. Sian dia, asyik merengek sbb lapar. Ni tgh blajar buat bubur nasi. Tadi aku buat, tp tak berapa nak jadi. Ntahla… esok cube lagi! Aku bukan ape, aku risau mcm ketul2 nasi tuh besar takot choking plak. Klu boleh nak fine blend, tp tak jadi2 dari tadi. Plus.. mr hubby pon reject bubur tadi! Hmm.. takpe cube lagi! Chaiyok..chaiyok.. u can do it!

Mummy, watch out! I'm back in action...!

Tak sempat

Tak sempat lagi nak continue cerita pasal delivery aku. Busy melayan Rayyan.  Jahitan kat bawah tuh mcm dh tak rase sakit dah. Tp still trauma utk buang air. Hehehe…

Rayyan bangun every 2hours lately utk minum susu. So, melayan my dear honey bunch.. walaupon tak cukup tidor tp it makes me so happy seeing his faces. Skrg, Rayyan makin suke senyum. Rugi daddy dier tak dpt tgk. Daddy is working and busy nak kemas barang coz later we all akan pindah rumah. By the time we get back to Melaka, kite akan ke rumah baru. We misses daddy so much, daddy miss us even more… btol tak daddy?

One big smile for daddy…..

 DSC00114e

Menjawap persoalan perihal GIGIku…

Haha..

So funny soklan Cik Asd kita, kawan-kawan sila rujuk entry ini,

Aku rasa sbb kulit ku yang hitam manis ni yg menyebab GIGI ku nampak PUTIH. Cube klu aku PUTIH.. Bayangkan aku PUTIH MELEPAK, adakah GIGI aku akan NAMPAK PUTIH ataupun KUNING BERKARAT?

Sila bayangkan…

Amaran keras: Sila jgn bayang lebih2..

Meh aku nak cite……

Seingat aku…masa kecik2 dulu, mak aku klu nampak gigi ktorg adek beradek berkerak jer, dier dah mula carik arang. Mak aku ckp arang leh buat gigi jadik bersih and putih.

So, after2 that..aku slalu jugak gune arang klu rasa gigi aku dh berkerak sgt. Lgpon aku kan anak yang mendengar kata. Ehem… Tp lepas gosok gigi ngan arang, aku bilas plak gosok ngan ubat gigi Darlie yer.  Setiap kali lepas gosok gigi, mesti tgk cermin! hehe! Berkilat2, bersilau2…sebab putih gile GIGI aku!! Huhu…

Aku rase mungkin betol kot teori mak aku tuh.  Tp sejak dh masok sekolah menengah, masok asrama plak tuh.. mana nak carik arang. Jadik, sampai skang aku dh tak penah guna arang lagi. Jadik, tidaklah gigi aku seputih dulu. Berkarat jer lebih sebona-bonanya. Huhu…

Penah satu ketika, sewaktu di Surrey..aku ke library, biasalah nak siapkan assignment. Then smpi kat satu space, aku nak place laptop to the network port, then ade satu minah ni tegur aku…she is waiting for her bf kot…

minah : you’ve a nice teeth..

aku : sorry….

minah : no, i said , you’ve a white teeth..

aku : uh.. really! thanks… ( sambil tersengih2)

adela lagi strangers yg suddenly come and puji aku…hiksss… tp as I mentioned above td.. kulit ku yg hitam manis ni makes my gigi nampak even whiter….

pch10264

See..kan aku dah kata!!

Ini bukan auta..ia adalah FAKTA.

 

Kawan-kawan, saya sarankan sila cuba guna arang. Especially klu ada anak kecik, time ni la tonyoh ngan arang. Nnt baru you all tau keberkesanannye. You all pon yg dh tua2 pon leh cuba jugak. Cari arang kayu yg lembut. Gosok gune tangan.  Amalkan selalu, Insya-Allah berhasil.

Lihat Gigiku..cantikkan!!!! Huhu…

 

Weekend at Mahkota Guest House

Hye guys,

Last weekend, my mum ngan rombongan cik kiah nye telah membuat lawatan ke Melaka.  So mum asked us to accompany her kat hotel. Actually, she came along with my bro, Iwan and my youngest sis, Syafiqah and tagged along kawan syafiqah, Solehah. Hmm…  so my sis adelah gang kan, Yer aa budak2..klu tadak kawan, monyok jer muka dia.

So, they arrived dekat Mahkota Guest House dlm kol 3ptg, Saturday.  Yang best, view from bilik can see clearly the ‘Eye On Malaysia’, Leh katakan… good angle utk amek pix. Can see the whole ‘EOM’..Huhu….

So, I waited for Mr Shah at home since he’s working on Saturday. At 4 sumthing he arrived home. Then we packed up our stuff since we gonna spent the night at the hotel with them.   The moment we arrived there, they are on the boat cruising. Huhu.. How I missed to join them.  Takpelah… since we were late,  so  we went to Giant at Mahkota Parade to buy some food stuffs.

Later we arrived around 7+pm, mum told us that they goin to have barbeque tonite. Alamak..I’m so segan laa..yet I didn’t pay anything for the food. Huhu. Mum insisted us to join the barbeque as she had already told the PIC that we going to join the barbeque…

Well, when it comes to free food..sape la nak tolak kan. Walau malu2, tp org kata rezeki jangan ditolak, musuh jgn dicari. Huhu.. So, we both join laa..

Got ikan cencaru bakar, ayam, udang, hot dog, nasi jagung , bihun goreng and ape tah lagi.. Aku tak amek pon gambar since malu la plak kan… huhu.. so ktorg amek food and sit tight and concerntrate on makannnnn!! wuhuhu…

Then, everyone dah excited nak jalan2 pusing2 itu bandar hilir.

Our first destination, jeng jeng…..

dscn1855e

Can see that?? Ape ituuu…………..

..

..

To be continued…………….

My baby on 17th Week

Last week scan my baby, this time accompanied by Mr Shah. Ni first time Mr Shah tgk his baby. Anyway, the baby was so active that day.  Mcm tgh swimming lak. Doktor nak scan susah nak dpt angle yg best.

The best part was, baby lambai tangan dier. So cute ok. I nampak tgn dier tembam2…comel sgt. It was amazing moment.

Last2 doktor takleh nak capture, since the baby was moving so actively… last2 doktor capture je ape yg nampak. Huhuhuhu…..

 Balek rumah, Mr Shah asyik tersengih jerk tingat baby.

Bangun2 pagi, bukak buku merah aku nak tgk gambar print smlm.

Aik..baru sehari dh rinduuuu! Mcm tuhla aku time first time scan.

Kejap2 dok belek gambar scan…huhuhu….skang daddy dier plak! ekekek.. 

=) Tak sabar nak jadik mummy!!!