Selera Rayyan

image

Ikan selar masak pındang
Ikan goreng garıng
Sayur bayam goreng

Selera Rayyan, my eldest. He wıll keep askıng for more rıce untıl we fınıshed up the whole dısh. Owh my dear!  I love ıt when seeıng you have the appetıte to eat. Whıle for Ranıa, she ıs happy eater. She eats everythıng-tolak batu dan kayu, she ıs the one who ıs not afraıd to try. Kalau x sedap, dıa reject. Klu sedap, she wıll ask for more. I love you my baby..




Note : bz bz as bee..bzbzbzzzbzzzz

Advertisements

Biskut Dan Milo

Huhu.. ada apa dgn entry di atas??

Takde pape sebenarnya,pagi ni malas nak makan roti, malas nak masak. jadiknya buat air milo and di tambah pula biskut kering, cicah2 pon sodap. And this menjadik feveret sampingan aku sejak berpantang ari tuh.

Anyway, malam tadi dan malam2 yg sebelomnya, my little one susah btol nak tido. Dah bagi 7oz susu, then golek2 atas katil, still tamau tido. Then after sejam kot or nearly sejam, dia menangis.. menangis… merengek2.. rupenye nak susu lagi. Then, I offered him another 4oz susu, punye excited nampak botol susu.. then baru leh tido. Kenapa ek??? Adakah kurang makan? Kurang kenyang?

Hmmmm…. anyway, aku dah successfully bagi Rayyan bubur + ikan + sayur (blended).. Alhamdulillah, he likes it so much! Apa jer dia tak suka kan.. sumer pon dia nak mamam… ;p

S.I.X Months Old

Smalam, my faveret boy genap 6 bulan.  We went to klinik for his monthly checkup,  I am a bit dissapointed, berat rayyan turun about 0.35kg. Mase 5mos his weight 7.7kg and this mos 7.35kg. Sian dier. Mmg tak dinafikan nampak susut sikit badan dia since peristiwa cirit birit dan muntah2 ari tuh.  Sian anak mummy ni.

And tadi ‘Misi’ yg consult kami tuh cadangkan cara pemakanan yg betol. Huhu, so esok semangat utk buat Rayyan bubur nasi + ikan + sayur. Hopefully he will like it.  Blender jar dah beli, ikan pon dah beli.  Kat umah aku ni jarang ade ikan. Asik ayam ayam ayam. Sebab si dia yg sinun tuh suke sgt makan ayam. Klu tak ayam, daging daging daging. Klu ikan, nak ikan besar2 je, ikan xde tulang.. (ade ke?) So, kali ni adela chance aku makan ikan goreng. Mmmphh..

Tadi ingat nak pi zoo la kan, tapi hari ni terhegeh2 plak nak pi klinik kan. Kami sampai klinik pon dah 3ptg.  So xde chancela kan. Xpe la lenkali sajeee! Ari ni sbb too boring ikot kami bershopping, aku manage to letak rayyan kat tpt duduk budak2 on the shopping trolley. Huhu. Baru muke dia senyum2 gumbira. But xdela letak and biarkan, of course la sambil pegang tangan dia. Comel je. Tegak je duduk xmo sandar2. Tapi lupe lak nak amek gambar. Haisshh…

Skarang ni , nak meniti ke umur 6 bulan, he’s getting older dan pandai menangis. Hmm… klu aku ke dapur or ke mana2 shj, mule lah nak menangis.. adehai.. klu letak dlm walker plak , dia plak yg sibok nak tolong kita kat dapur. Klu time mandi lagilaa.. aku tutup pintu sikit, kejap2 tgk dia kat luar pintu.. sbb dia mmg tunggu jer depan pintu bilik air dgn walker dia tuh. Haish… tuhler kadang2 waktu dia tido tu singkat sgt, so x sempat nak buat byk keja…  haish anak ku ini.. maanja sgt ler ni.  Camane la nak anta kat org or anta nursery, mau kena dera kalu byk songeh mcm dlm entry izan tuh… uhukkk.. adehaiii… tuhla asyik pk negatip negatip negatip….. ok stop stop stop…. pk positip positip positip… klu tak smpi bebila pon xleh keja… no no no.. sy mau kerjaaaaa..!!! Sekarang ni dah pandai berguling guling, mengensot tuh dah okla , dari dulu mengensot ke belakang skarang dah pandai ke depan. Angkat bontot dah boleh kejap2.. xpe ayyan praktis rajin2 ok. Mummy xmo letak ayyan dalam walker dah. Praktis rajin2 baru leh reward walker balik. Huhu.. mcm boleh percaya jer mak kau tuh kan!!! ;p

Dulu sy tak dapat capai.. skarang, amek kau!!!

sy tersepit di sini... ;p

p/s : sy bukan mendera anak sy yerr tuan tuan dan puan puan.  Tuhle jadinye klu asyik ‘ghostan’ je..

Rayyan @ 6 mos old

Weight – 7.35kg

Length – 68cm

Semoga anak mummy sentiasa sihat, happy dan menjadi anak yg soleh. Happy 6 months old sayang. We love you so much.”Love, Mummy & Daddy.

Omak eh yg craziness!!

ada apa bangg??

hehe..jgn salah sangka yer! bukannye aku meroyan nak baby girl smpikan anak aku yg teruna lagi perkasa di pakaikan hijab! huhu.. actually, satu hari org tanye ni ikot muka sape, ikot muke maknye or bapaknye, then aku terpikir satu idea.. lets pakaikan baby ku yg gagah perkasa ini tudung, so itulah terjadi…. haha! ikot muke sape ni? hmm..ikot muke rayyan la kan!!! tapi comel sungguh sbb rayyan sungguh tak kisah diperlakukan ape2 pon kat dia… hehehehe.. sporting anak gue ni!! tapi omaknye ngan apaknye jer la dier sporting..ngan org lainnn sorryyyy!! ;p

Haji haji haji mustapa....

ekekeke.. sian! anak sendiri kena buli! nasib ekau dpt omak ni!! ;p

Another Boring Day

Perut sudah berkeroncong! Tapi sendiri tak tau nak makan apa!Haish…

Klu aku bekerja skarang ni, mesti entry aku, oh, Thank God its Friday! kan???hahaha.. now being full time penyeri rumah.. Friday! Hmmm….. there is nothing to celebrate! Huhu..besides hoping that mr hubby cuti on Sunday so we can go out jalan2… I actually had asked him to promise us (paksa janji..huhu) to go to Zoo sempena Rayyan 6mos. Well let’s us, whether he keep his promise or not. Huhu….

Anyway, lagi about 3 days, the little us is turning 6mos old. Uhuh… and you know what had happened tadi, ok I havent told mr hubby yet! (matilaa aku..) Pagi tadi dgn rasminya, its his first time jatuh katil. Aduhai…I was sleeping beside him, tiba2 aku dgr dia dah melalak dah. Aku carik atas katil xde, tgk2 dah kat atas lantai dalam kedudukan meniarap! Ya Allah.. anak aku! Sib baik takde ape2. Klu dah ade gigi tuh, mau berdarah jugak bibir dia. Haish, sorry sayang, mummy was so careless!! Pujuk2 dia, and he stopped crying then get back to sleep. Sian Rayyan!! Aduhai.. tgk dia nangis, I tried my best check apa and kat mana dia sakit. Takde bruises or ape2. Hopefully, takde internal injuries. Kesiannya dia.. mummy ni nape tak jaga rayyan betol2..!!

Cerita pasal smalam, mr hubby ade sket discussion so lambat balekk. Rayyan tidak mau tido selagi daddy dia tak balek. Penat aku cube tidokan! Mata dia kemain besar lagi, as soon as dia dengar keta daddy dia park depan umah. Haish… tak sabar2 tuh tunggu daddy dia mandi and solat. Right after, mr hubby senyum sambil pandang rayyan, he was so happy sambil buat bunyi nyaring dia.  Bila daddy dia dukung dia, lagilah happy giler. Bunyi nyaring bertambah nyaring. Main2 kejap wif daddy dia.. baru teringat nak tido. Mulalah..merengek, carik aku! Dah merengek omak eh jugak yg di carik kan! As soon as I came nearer,Rayyan teros capai aku mintak di dukung. Haish.. anak aku! Oh ye.. skang ni dia sudah pandai menghulur tangan mintak di dukung dan pandai juga memilih sape yg dia nak! Hehe…

Father and Son Moment

Getting Better

Alhamdulillah, my precious honeybunch is getting better. Smalam, kami ke klinik lagi. Doktor tanye, ni apahal lagi ni? Haha… and She said first time parents , xpe.. next one mesti dah expert and learn from the mistakes. Haha.. Anyway, kami baru je dapat tahu, Rayyan now allergic to susu lembu pulak. So, skang ni minum susu lactose free. Alhamdulillah, lepas minum susu yg supplied by the clinic, takde berak2 dah. Hmm.. agaknye ni gara2 bagi makan awal sgt kot!  Tapi doctor tak mengiakan pon  but she said, bila badan baby dah tak leh terima, tak kira dah berapa lama pon , klu memang allergy tetap allergy.  For the mean time kami bagi dulu susu lactose free, later biler dah besar sket kena ajar jugak minum susu biasa.

Tapi minum susu jer, Rayyan tak bape kenyang. Sian dia, asyik merengek sbb lapar. Ni tgh blajar buat bubur nasi. Tadi aku buat, tp tak berapa nak jadi. Ntahla… esok cube lagi! Aku bukan ape, aku risau mcm ketul2 nasi tuh besar takot choking plak. Klu boleh nak fine blend, tp tak jadi2 dari tadi. Plus.. mr hubby pon reject bubur tadi! Hmm.. takpe cube lagi! Chaiyok..chaiyok.. u can do it!

Mummy, watch out! I'm back in action...!

Jaundice

I’ve this lapok story, but I still want it to be published here so nnt later I can go back here and read it. Saper tau kan my little hero pulak yg read my blog.

Masa Rayyan berumur 4 hari, he suspected Jaundice aka Demam Kuning.  Jaundice is normal for new born baby. Tp mesti dikawal, kalau tahap bilirubin terlalu tinggi, operasi tukar darah perlu dilakukan. And also if baby ade Jaundice, ade kemungkinan heart problem.

Masa tuh JM( Jururawat Masyarakat) dtg, check and ckp ade kuning. So, dia buat surat utk pegi check tahap kuning.  We tot only slight jaundice, tp it turned to be.. Rayyan kena warded. Bacaan kuning dier about 18.9 if i’m not mistaken. Actually agak tinggi. Masa sampai kat NICU, another blood test was taken. And the reading turn to be higher which is 20. Masa tuh, jgn nak cakap.. air mata dah meleleh dah. U know.. I felt sadis bangat, see your own son.. dok bawah photo light tuh. Plus, when I see my own son je yg photo byk, yg lain sume mcm slight jaundice and lagilaa bile reading naik sampai 20. Oh my God! Masa tuh Tuhan jer tau ape perasaan aku. For the very first time, I knew this is mother’s feeling.  Seeing tangan dier kena masok jarum, masok air.. you know how it felt. Haish..

Masa tuh Dr cakap, jgn makan apa2 ubat jamu lagi. So I stopped taking this ubat sesei that my mother bought utk pukul angin and pukul darah. Masa tuh aku tak start makan jamu lagi.  And aku tak leh breastfeed Rayyan, sbb takot ubat yg aku makan that course the jaundice naik tinggi.  Since mother’s bed kat NICU penuh, aku berulang dr rumah.  Doktor bagi solution utk masokkan air and he said sbbkan tinggi, chances utk turun cepat agak susah. So Dr tuh predict tmrw mungkin reading tak turun. Masa tuh aku tawakal jer, mintak2 jangan naik. Yerla risau giler, klu smpai kena tukar darah sumer. Dahla baby kecik lagi tatau aper, yg dier tau nangis jer.

Keesokkkan harinya reading sampai about 7am, aku tunggu2 Dr check Rayyan. Sbb ramai baby kena check, so tunggu jerla turn Rayyan.  Mungkin Doktor tuh tgk aku awal2 dah sampai, tunggu punye lama.. bile turn Rayyan, dia cakap,, Awak.. reading dier dah turun. Aku tanyer berapa? Doktor tuh mcm teragak2 and then cakap 13. Aku cakap.. betol ke doktor? Doktor tuh, kejap..saya confirmkan balek, mcm tak percaya. Then later dier buat phone call dgn makmal I guess to confirm the reading. Then Dr tuh dtg kat aku cakap, Confirm! 13… I was like Alhamdulillah…. nurse yg jaga baby kat situ pon surprise sgt bile reading turun byk in satu malam. And Nurse tuh ckp lagi,  mungkin kaedah masok air tuh berjaya!! Aku mase tuh happy gilerr…  dr photo light 4 turun jadik 2 photos jer. Alhamdulillah..

Petang tuh reading turun 10.4 pulak, so Rayyan dipindahke 1 photo pulak.. mase tuh aku dan Mr Shah happy bangat, tp still Rayyan kena dimonitor dulu.. Esoknya, pagi2 lagi kami dah sampai Hospital. Mane tau Rayyan boleh discharge ari tuh. Sampai2..tunggu agak lama jugak sbb nak tunggu turn kan. Then bile turn Rayyan, aku tanye Doktor dah boleh keluar ke?  Doktor check reading dah turun tp dia nak check dulu blood type Rayyan and whether its +ve or -ve.  Then after a while dr. bgtau my baby’s blood type is o +ve so dia buat surat discharge. Aku tak sure what would happen if -ve, mase tuh dah happy bangat lupe nak tanye doktor tuh! Huhu.. mase tuh happy bangat klu tak terpaksa tangguh balek Perak. =)

Tp still balek rumah kena monitor kuning dia.  Rayyan punye case dikira prolong jaundice.  Hampir sebulan kuning dia baru surut.  Lepas seminggu kuar NICU, ktorg pegi klinik komuniti kat kwsn rumah aku utk check reading kuning dia.  Reading naik 10.9, naik sikit and tak turun2 since last day dia warded. Besoknya turun sikit 10.4. Then mase his 3rd week, reading about 9. Klu clear kuning reading must less than 5. Macam ktorg buat, cthnya bagi minum air sengkuang china, minum air susu kambing(qty yg sikit), mandi air daun belimbing buluh, air kedai sesei, breastfeed every 2hours.. topup lagi susu formula…nak bagi kuar kuning. Nak kuarkan kuning tuh adalah melalui kencing dan beraknya. Lagi byk berak and kencing lagi byk buang kuning. Alhamdulillah, dah nak sebulan baru la surut kuningnya.

Aku taktaula betol ke tidak, tp Nurse kat NICU ade cakap ngan aku,  kalau mak darah o, anak mungkin akan dpt kuning. Tak taula betol ke tidak, tp sbg precaution ape salahnye nxt time, awal2 lagi dah cegah.  Bahaya Jaundice kalau lambat dirawat boleh menyerang otak,and  leh sbbkan cacat otak.

Anyway I got some pictures taken mase Rayyan kat NICU harituh.

12062009395e

Kesian dia...

12062009398e

Under 4 photos

12062009399e

Sian Rayyan..

13062009401e

Under 1 photo.. nak balek dah!!!